Ελλάδα

Αυτό είναι το Πράσινο Πιστοποιητικό: Ποιοι θα το χρησιμοποιούν – Πώς θα εκδίδεται 

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του «Πράσινου» Πιστοποιητικού πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής 28 Μαΐου, από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη, σε εκδήλωση με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Πράσινο πιστοποιητικό: Πρεμιέρα από την Ελλάδα
Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά στην υλοποίηση του. Επισήμως, θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου διευκολύνοντας τις μετακινήσεις όλων των ευρωπαίων πολιτών.

Πιερρακάκης: Πώς θα το χρησιμοποιούμε
Το «EU digital Covid certificate» θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ μας. Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης.

Θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχος του:
α) έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο.
β) έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ
γ) έχει ασθενήσει από τον κορωνοϊό και έχει αναρρώσει.

Σημειώνεται ότι η απόδειξη προγενέστερης νόσησης (άρα, ύπαρξης αντισωμάτων) θα είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες.

Ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR που να αποδεικνύει ότι μολύνθηκε από τον κορωνοϊό, ενώ τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά. Το Πράσινο Πιστοποιητικό θα παρέχεται σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή και θα διατίθεται δωρεάν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην Ε.Ε.

Μητσοτάκης: Εργαλείο για τη διευκόλυνση των ταξιδιών
Ως εργαλείο γρήγορων ταξιδιών χαρακτήρισε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κορονοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου. «Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του «Πράσινου» Πιστοποιητικού

Πράσινο Πιστοποιητικό: Τι δήλωσαν Μισέλ και Σχοινάς
Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε: «Ξέρω ότι όταν αντιμετωπίζουμε μία κρίση η ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ σημαντική. (…) Αυτό που κάναμε σε λιγότερο από ένα χρόνο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα».

Από την πλευρά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως «Η ελευθερία κίνησης των πολιτών εντός της ΕΕ είναι στην καρδιά και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».
«Η ελληνική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, στο φόντο της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Ιανουαρίου, όπως και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα» σημείωσε, ακόμα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το