Παραπολιτικά

Αυθαιρεσία που τρομάζει εν μέσω καραντίνας

Της Κατερίνας Τασσοπούλου

Χάος επικρατεί με τη νέα μορφή «μαύρης» εργασίας στη Μαγνησία. Στην εποχή του κορωνοϊού η μαύρη εργασία αυξήθηκε, σύμφωνα με τους ελέγχους των Επιθεωρητών και η παραβατικότητα κινείται σε υψηλότερα ποσοστά από τον περασμένο Μάρτιο, που άρχισε η εφαρμογή των μέτρων. Η παραβατικότητα κινείται σε ποσοστά υψηλότερα του 30% επί των ανοιχτών επιχειρήσεων, που έχουν ελεγχθεί.

Δυστοπικό το περιβάλλον που διαμορφώνεται εν μέσω καραντίνας για τις εργασιακές σχέσεις με τις καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες να αυξάνονται. Oι καταγγελίες πέφτουν βροχή για τις αναστολές της σύμβασης, που χρησιμοποιούνται ως παράθυρο για «μαύρη εργασία». Δεν λείπουν οι περιπτώσεις εργοδοτών, που βγάζουν μισθωτούς σε αναστολή εργασίας και ακολούθως τους αναγκάζουν να εργαστούν κανονικά. Είναι η νέα μορφή «μαύρης» εργασίας, που εκμεταλλεύεται την πανδημία του κορωνοϊού.

Δεκάδες καταγγελίες φτάνουν καθημερινά στα σωματεία και τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας για την ανεπάρκεια στα αυτονόητα μέτρα προστασίας, τις πιέσεις σε εργαζόμενους για να μην κάνουν χρήση ειδικών αδειών, την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και την απόκρυψη κρουσμάτων.

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας , μαζί με το τμήμα Ασφάλειας και Υγείας επέβαλε από τον Μάρτιο του 2020 ώς τον Μάρτιο του 2021 πρόστιμα ύψους 600.000 ευρώ, ενώ το 2019 τα πρόστιμα είχαν ανέλθει σε 1 εκατομμύριο ευρώ.
Η μη τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας από τις επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές και δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας του προσωπικού, φέρνει τη «βροχή» προστίμων. Σύμφωνα με τον έλεγχο τα πρόστιμα έχουν πληρωθεί ήδη και το «πρόγραμμα» περιλαμβάνει δέκα ελέγχους κάθε μέρα. Η μη τήρηση των μέτρων, η ανασφάλιστη εργασία και τα ψεύτικα ωράρια, με εργαζόμενους να δηλώνονται για τετράωρο μέσα από το πρόγραμμα «Συνεργασία» και να εργάζονται δεκάωρο, είναι στο στόχαστρο των ελέγχων. Επίσης έχουν εντοπιστεί πολλές φορές εργαζόμενοι να εργάζονται, παρότι δηλώθηκαν σε καθεστώς αναστολής.

«Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν συνεχώς υπότροποι. Επιβάλλονται τα πρόστιμα και στις καταστάσεις που μας αποστέλλονται από τον Βόλο βλέπουμε σε ποσοστό 50% τις ίδιες επιχειρήσεις», επισημάνθηκε από το Υπουργείο.
Σημειώνεται ότι συνεχώς υπότροπες είναι οι επιχειρήσεις καφέ-delivery. Εκεί, κυριαρχεί «ζούγκλα» με τα ωράρια. To Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει γίνει «στενός κορσές» για τις επιχειρήσεις και καλά κάνει. Απαιτούνται γενναίες ρυθμίσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας, τόσο για τη διάσωση των ίδιων των θέσεων και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Με αυτά τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, η εικόνα για το τι θα συμβεί μετά την άρση των μέτρων, τρομάζει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το