Τοπικά

Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική Εισαγγελέα για θάνατο τουρίστριας και αγροτικό ιατρείο Ανάβρας

 

Κατεπείγουσα αυτεπάγγελτη προκαταρκτική, διέταξε ο Εισαγγελέας Βόλου, με αφορμή τον θάνατο της τουρίστριας την περασμένη Κυριακή, λίγο έξω από το αγροτικό ιατρείο Ανάβρας και το γεγονός ότι το ιατρείο ήταν κλειστό και δεν υπήρχε γιατρός.
Η προκαταρκτική ανατέθηκε στον Πταισματοδίκη Βόλου, προκειμένου να διερευνήσει πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για πιθανή έκθεση σε κίνδυνο και για παράβαση καθήκοντος. Διευκρινίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κάποια μήνυση, ωστόσο ο κοινωνικός αναβρασμός που έχει προκληθεί είναι έντονος. Το συμβάν έγινε γνωστό μετά από την επιστολή του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιάννη Τσαντούρη προς τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτιο Σερέτη μέσω της οποίας ζητά την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου Ανάβρας.
Η έρευνα θα αφορά, στη συγκέντρωση υλικού και καταθέσεων, σχετικά με το ιατρικό ιστορικό της θανούσης, τι έπαθε εκείνη την ημέρα, ενώ αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από την οικογένειά της και όσους βρίσκονταν εκεί τη μοιραία ημέρα μαζί της, καθώς και τους λόγους που δεν υπήρχε γιατρός, ενώ αναμένεται να διερευνηθούν αν προκύπτουν τυχόν ευθύνες της 5Ης ΥΠΕ, ή του Κ.Υ. Αλμυρού κι αναμένεται να εξεταστεί και το καθεστώς που δεν υπήρχε γιατρός.
Υπενθυμίζεται ότι, η άτυχη γυναίκα την περασμένη Κυριακή, βρέθηκε στην Ανάβρα όπου έκανε διακοπές. Κάποια στιγμή αισθάνθηκε αδιαθεσία και λίγα μέτρα από το αγροτικό ιατρείο Ανάβρας κατέληξε. Να σημειωθεί ότι το ιατρείο ήταν κλειστό και δεν υπήρχε γιατρός.

Πολιτική κόντρα
Στο μεταξύ πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Δεν υπάρχει κράτος που να έχει παντού γιατρούς. Τα Σαββατοκύριακα στην περιφέρεια δεν υπάρχουν γιατροί από ιδρύσεως του ΕΣΥ το 1983. Υπάρχει μήπως Εθνικό Σύστημα Υγείας στον κόσμο που να μην έχει προβλήματα; Τα χιλιάδες περιστατικά που καθημερινά πάνε καλά, δεν πρόκειται να τα ακούσετε, αν όμως συμβεί η παραμικρή στραβή θα σπεύσουν όλοι να κατηγορήσουν το ΕΣΥ. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι ψευδής».
Για το περιστατικό στην Ανάβρα
Όσον αφορά στο περιστατικό επεσήμανε ότι «Πρώτα απ’ όλα το περιστατικό έγινε Κυριακή. Από την ίδρυση του ΕΣΥ, δεν προβλέπεται γιατρός σε Περιφερειακό ιατρείο το Σαββατοκύριακο. Την περιοχή την καλύπτει το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας. Άρα, εκείνη την ημέρα δεν έγινε κάτι διαφορετικό απ’ ότι συμβαίνει συνήθως. Παρά ταύτα, το σύστημα λειτούργησε. Η νοσηλεύτρια από το περιφερειακό ιατρείο πήγε με όλο τον εξοπλισμό για να κάνει ΚΑΡΠΑ στα τρία λεπτά. Δυστυχώς, η κυρία είχε πάθει μια πολύ βαριά ανακοπή. Το ασθενοφόρο έφτασε από τον Δομοκό σε 20 λεπτά. Δεν μπορούσε να σωθεί. Εάν στην κοινή γνώμη μένει η εικόνα ότι πέθανε μία τουρίστρια γιατί δεν υπήρχε γιατρός, αυτό είναι ψέμα. Δεν πέθανε για αυτό. Αυτό βλάπτει το ΕΣΥ, βλάπτει και την Ελλάδα»..

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «Ένα κράτος δε μπορεί να έχει παντού γιατρούς», δήλωσε με κυνισμό ο Υπουργός διάλυσης της Υγείας με αφορμή τον θάνατο μιας γυναίκας, παραδεχόμενος ότι δε προτίθεται να κάνει τίποτα προκειμένου οι κάτοικοι των ορεινών, των νησιωτικών, των απομακρυσμένων περιοχών να έχουν ισότιμη μεταχείριση στην υγεία.
Προφανώς για τον Άδωνι Γεωργιάδη οι θάνατοι λίγα μέτρα από περιφερειακά ιατρεία, οι διακομιδές στα νοσοκομεία στις καρότσες αγροτικών, οι εξαντλητικές εφημερίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι μια κανονικότητα με την οποία όχι μόνο έχει συμφιλιωθεί αλλά την υπερασπίζεται κιόλας.
Η δραστική αλλαγή πολιτικής για το ΕΣΥ αποδεικνύεται καθημερινά πως είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου».

Ανάρτηση Κασσελάκη
Η πολιτική κόντρα συνεχίστηκε όταν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την αποπομπή του υπουργού Υγείας. Όπως ανέφερε «Κύριε Μητσοτάκη, η δήλωση του ακροδεξιού που κάνατε υπουργό Υγείας, “η ασθενής έπαθε ανακοπή Κυριακή και τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχουν γιατροί, κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει παντού ιατρούς”, είναι ακραίο δείγμα κυνισμού. Ξέρω ότι με τον κ. Γεωργιάδη μοιράζεστε τον ίδιο κυνισμό και την ίδια έλλειψη ενσυναίσθησης (το είδαμε από τα Τέμπη ως την Πεντέλη), αλλά η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να “θεραπευτεί” μόνο με άμεση αποπομπή του».
Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στον κ. Κασσελάκη με νέα ανάρτηση στην οποία ανέφερε
«Άκρον Άωτον μνημείο λαϊκισμού: εγώ είπα αυτό που ισχύει, ότι δηλ στα Περιφερειακά Ιατρεία ιατρούς έχουμε από την ίδρυση του ΕΣΥ Δευτέρα-Παρασκευή. Το Σ/Κ οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από τα πλησιέστερα Κέντρα Υγείας. Αυτό δεν έγινε επί θητείας μου, αλλά ίσχυε πάντα και επί Σύριζα. Στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν υφίσταται καμία ευθύνη του ΕΣΥ, ούτε καμία έλλειψη ιατρού.
Η εκδημήσασα υπέστη ανακοπή σε ταβέρνα, είχε ειδικά θέματα, που λόγω ιατρικού απορρήτου δεν αποκαλύπτω και ενώ και η νοσηλεύτρια από το Περιφερειακό Ιατρείο βρέθηκε εκεί για τις πρώτες βοήθειες σε 4’ και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το ΚΥ Δομοκού σε 20’, δεν κατέστη δυνατή η ανάταξη της καθώς είχε ήδη αποβιώσει. Κύριε Κασσελάκη επειδή έχετε εσωκομματικά προβλήματα μην βλέπετε τις ανθρώπινες τραγωδίες ως το πολιτικό σας σωσίβιο είναι ντροπή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το