Κόσμος

Αυστρία – Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πάνω από 7.000 το πρόστιμο στους απείθαρχους

Να αντιμετωπίσει με μέτρα όσους επιμένουν να λένε «όχι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό θέλει η Αυστρία. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το προσχέδιο νομοσχεδίου το οποίο διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης τα άτομα που επανειλημμένα αρνούνται ή αποφεύγουν το κάλεσμα εμβολιασμού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα πάνω από 7.000 ευρώ ή και αρκετές εβδομάδες φυλάκιση.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Die Presse εάν το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να γίνει νόμος ψηφιστεί θα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο και θα αφορά τους πολίτες της Αυστρίας όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της.

Το εν λόγω προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου επισημαίνει πως όποιος αρνηθεί να παρευρεθεί σε προγραμματισμένο ραντεβού εμβολιασμού θα λάβει επίσημη κλήση από τις τοπικές αρχές. Εάν δεν εμφανιστεί τότε θα κληθεί άλλη μια φορά μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Σε περίπτωση που αγνοηθεί και το δεύτερο επίσημο αίτημα, το εν λόγω θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 3.600 ευρώ (ή φυλάκιση τεσσάρων εβδομάδων). Το πρόστιμο θα αυξηθεί σε 7.200 ευρώ για όσους είχαν ήδη επιβληθεί δύο φορές πρόστιμο για παραβίαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ποιοι εξαιρούνται από τα πρόστιμα
Από αυτές τις κυρώσεις θα εξαιρεθούν όσοι δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο λόγω «κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία», καθώς και για τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.

Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης ότι και οι εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση θα είναι υποχρεωτικοί. Το Αυστριακό υπουργείο Υγείας είναι επιφορτισμένο με τη ρύθμιση των διαστημάτων μεταξύ των εμβολιασμών και των πιθανών συνδυασμών εμβολίων, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το