Κόσμος

Αυστρία: Αποσύρθηκε και επίσημα από την πολιτική ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή της Αυστρίας, ανακοίνωσε και επίσημα ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, λίγες εβδομάδες μετά την παραίτησή του από την Καγκελάρια, λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο ίδιος σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως θα παραιτηθεί και από τη θέση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος. Αύριο, Παρασκευή αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του OVP.

Προανήγγειλαν την παραίτηση τα Αυστριακά ΜΜΕ
Η είδηση αυτή είχε προαναγγελθεί από τα ΜΜΕ της Αυστρίας. «Η γέννηση του γιου του» το περασμένο σαββατοκύριακο «του έδωσε το έναυσμα», γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα η Kronen Zeitung επικαλούμενη τον στενό κύκλο του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Κουρτς αποχώρησε από την καγκελαρία τον Οκτώβριο έπειτα από την έναρξη της έρευνας εναντίον του για διαφθορά, αλλά παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Αντικαταστάθηκε στην καγκελαρία από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό του συνεργάτη Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Στα μέσα του Νοεμβρίου, το αυστριακό κοινοβούλιο ήρε την βουλευτική του ασυλία.Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αρνείται τις κατηγορίες.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Οκτώβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά γραφεία κατόπιν υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων ανάμεσα στο 2016 και το 2018. Στόχος ήταν η χρηματοδότηση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και εγκωμιαστική κάλυψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Osterreich.

Ο Κουρτς ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την καγκελαρία στα 31 του χρόνια.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός με την άκρα δεξιά κατέρρευσε το 2019 όταν ο εταίρος του βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς.

Η διεξαγωγή νέων εκλογών του επέτρεψαν να επιστρέψει στην καγκελαρία, αυτή την φορά επικεφαλής συνασπισμού με τους Πράσινους, μέχρι την παραίτησή του.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το