Τοπικά

Αυστηρό μήνυμα από τον Τζέφρι Πάιατ και τον Ευ. Αποστολάκη για την προκλητικότητα της Τουρκίας

Παρουσία της αναπληρώτριας υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κ. Αν Κατάλντο, του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αεροπορική βάση του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας, η τελετή παραλαβής των 80 ελικοπτέρων που αγόρασε ο Ελληνικός Στρατός από τα αποθέματα του αμερικανικού.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αποστολάκης τόνισε: “Η σημερινή μέρα μας κάνει χαρούμενους γιατί καταφέραμε να προσθέσουμε στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις άλλον ένα συντελεστή ισχύος. Η παραλαβή των ελικοπτέρων kiowa δίνει μια πρόσθετη δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς αν και είναι ελικόπτερα μικρότερων δυνατοτήτων, μπορούν να αναλάβουν αποστολές με τα απάτσι. Επομένως, τα απάτσι τα οποία είναι λιγότερα και εξαιρετικά ακριβά, θα μπορούν να κρατήσουν τις επιχειρησιακές τους ώρες για περισσότερο διάστημα”.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης προχώρησε σε δηλώσεις και για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αλλά και για τα περίφημα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για όλα αυτά που συμβαίνουν, καθώς υπάρχει καλή προετοιμασία για να αποτραπούν όλες οι ενέργειες, καθιστώντας σαφές πως η επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο.

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) , ο Αποστολάκης είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια που απέδωσε μετά από καιρό, ώστε να καταγραφούν τα στοιχεία εκείνα που δημιουργούν ένταση στο Αιγαίο. Συνέχισε λέγοντας ότι τα εν λόγω στοιχεία θα καταγράφουν και αφού ληφθούν υπόψιν οι δυο μεριές θα προσπαθήσουν να τα λύσουν, καθώς ο απώτερος σκοπός της όλης διαδικασίας είναι η εφαρμογή των ΜΟΕ, με στόχο την μείωση της έντασης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μια ασφαλή σχέση και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Τζέφρι Πάιατ σε δηλώσεις του είπε χαρακτηριστικά πως «είναι ώρα διαλόγου και όχι προκλητικών ενεργειών. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προβοκατόρικες ενέργειες και να επιστρέψει στον διάλογο». Αναφερόμενος στην απόκτηση των αμερικανικών ελικοπτέρων από τον Ελληνικό Στρατό, τόνισε πως «είμαστε χαρούμενοι για αυτήν την συνεργασία».

Πρόκειται για δέκα ελικόπτερα τύπου Σινούκ, μεταφορικά, και 70 τύπου Kiowa Warrior, ελαφρά επιθετικά, τα οποία αγοράστηκαν από την Ελλάδα για 44.156.061 δολάρια.
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα διαθέτουν υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη, που του επιτρέπουν να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που μέχρι τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός εκτός των ελικοπτέρων Απάτσι. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα των Απάτσι δεν είναι ικανή, να καλύψει όλο το εύρος των αποστολών, ούτε και να απογειώνονται για υπηρεσία αναγνώρισης.


Το μικρό μέγεθος του ελικοπτέρου OH-58D Kiowa (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) που επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος και η ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., ρουκετών των 2,7, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος (ATAS Stinger) και αέρος – εδάφους (AGM-114 Hellfire) μπορούν να το καταστήσουν «πολυεργαλείο» με πολύ χαμηλό κόστος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το