Πολιτισμός

Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα καΐκια που πληγώναμε» στο Terminal του λιμανιού

Εικαστική έκθεση με θέμα «Τα καΐκια που πληγώναμε» διοργανώνουν από κοινού οι φορείς της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων» και «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Η διοργάνωση της έκθεσης στηρίχθηκε σε πρόταση της Ιστορικού Τέχνης Φαίης Τζανετουλάκου και του Δικτύου Καλλιτεχνών «Ορίζοντας Γεγονότων».

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ Μ. Τοζίδης τόνισε ότι στόχος του Οργανισμού είναι μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση να αναδειχθεί ένα τμήμα της παράδοσης αλλά και να ενδυναμωθούν οι σχέσεις του λιμανιού με την πόλη, κυρίως στον τομέα του πολιτισμού και των κοινωνικών εκδηλώσεων.
Η κ. Φαιη τζανετουλακου υπογράμμισε ότι «η παράκτια αλιεία είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού και είμαστε χαρούμε που κάνουμε την έκθεση στο λιμάνι, το οποίο είναι ένα άρρηκτα δεμένο κομμάτι της πόλης».

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Καβάλα και την Ιερισσό. Στον Βόλο θα εγκαινιαστεί αύριο στις 8 το βράδυ, στο νέο επιβατηγό σταθμό του Λιμένα Βόλου (Terminal), και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι και 5 με 8 το απόγευμα.
Όπως τονίστηκε έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από σχολεία για επισκέψεις μαθητών.

Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης» μέσα από την παράλογη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα, που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας «θαλασσινής αρχιτεκτονικής» όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.
Θα πλαισιωθεί δε και από τοπικούς καλλιτέχνες του χρωστήρα, των κατασκευών και της φωτογραφικής απεικόνισης, καθώς και από παραστάσεις θαλασσινών θεμάτων εμπνευσμένες από το συναξάρι του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου, οι οποίες προέρχονται από μεταβυζαντινές τοιχογραφίες εκκλησιών του Πηλίου. Ιδιαίτερης σημασίας και αναφοράς είναι η παρουσίαση και ορισμένων έργων του Λαϊκού Θαλασσογράφου της περιοχής μας, Νικόλαου Α. Χριστόπουλου, ευγενική προσφορά του «Παραδοσιακού Ταρσανά Μουσείου Χριστόπουλου» στα Πευκάκια του Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το