Πολιτισμός

Αυλαία στο 9ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

Σε ένα πλούσιο πρόγραμμα 8ήμερων εκδηλώσεων και δράσεων, από σήμερα Κυριακή 4 Αυγούστου έως στις 11 Αυγούστου, καλούν τους πολυπληθείς φίλους των αφηγήσεων οι διοργανωτές του 9ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου (ομώνυμη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και Πήλιον Όρος).

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στον Άγιο Γεώργιο της Νηλείας και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας Σποράδων, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις φιλοξενούνται σε επιλεγμένα σημεία του Αγίου Γεωργίου, της Άνω Γατζέας και της Αγίας Τριάδας. Αφηγήσεις για παιδιά και ενηλίκους συναντούν παράλληλες εκθέσεις δημιουργιών από Αθηναίους, Πειραιώτες, Βολιώτες και Αϊγιωργίτες καλλιτέχνες: Ε. Σακά (ζωγραφική σε καμβά), Δ. Γουδέλης (κόμικς), Φ. Μπέλλος (σκίτσο), Μ. Μαΐλη (κατασκευές από ξύλο), Χ. Γιαννακόπουλος (κεραμικά), Μ. Παππά (πλεκτές δημιουργίες), Κ. Αλεξίου (τοπικά προϊόντα αγροτικής οικοτεχνικής παραγωγής), Β. Αθανασαράκη (μακραμέ), Ε. Παππά – Κόκκαλη (δημιουργίες σε ξύλο και πέτρα).
Το πρόγραμμα του 2019 απαρτίζεται εξολοκλήρου από Έλληνες αφηγητές και αφηγήτριες (με συνολικά 26 αφηγητές και αφηγήτριες και τρεις ανάλογες αφηγηματικές ομάδες) και ανάμεσά τους ξεχωρίζουν θεματικά στις προφορικές ιστορήσεις οι παραμυθιακές παραλογές (Του νεκρού αδερφού) η συνάντηση των λαϊκών παραμυθιών με το ρεμπέτικο τραγούδι Παραμύθια του Κάτω Κόσμου με αντίστοιχα τραγούδια), τα ομηρικά έπη (Οδύσσειας ραψωδία ω), ο ημιμαραθώνιος – αφιέρωμα του θέματος «Μύθοι-Θρύλοι-Έπη» από την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης του 2019, μυθολογικές ιστορίες του Κόσμου (Ινάννα των Σουμερίων), αφηγήσεις παραμυθιών από τον κόσμο των ζώων, ειδικές θεματικές, μικρασιάτικα λαϊκά παραμύθια με ανάλογη συνοδεία μικρασιάτικων σκοπών και τραγουδιών. Όπως σε κάθε πηλιορείτικο φεστιβάλ αφήγησης από το 2013 και μετά οι αναδυόμενοι νέοι ιστορητές και αφηγήτριες συναντούν ομάδες αφήγησης παλιότερες και νεότερες, παραμύθια με το δοκίμι των καιρών συναντούν φίλους σε ατμοσφαιρικές αυλές οικογενειών, σχολείων, παραδοσιακών αρχοντικών, ξωκλησιών και εκκλησιών όπου θα αντηχήσουν ιστορίες, ενώ πολλές φετινές αφηγήσεις θα συνοδεύονται σε σύμπραξη με ζωντανή μουσική από οκτώ συνολικά μουσικούς.

Στο Θερινό Σχολείο Παραμυθιών πανεπιστημιακοί, λαογράφοι, και εκπαιδευτικοί (Α. Αγγελοπούλου, Δ.Β. Προύσαλης, Δ. Μάλλης, Κ. Μουλά) θα αναπτύξουν ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις από τον κόσμο του παραμυθιού. Εργαστήρια εισαγωγικά με προσεγγίσεις βιωματικές και θεωρητικές προσφέρουν παιδαγωγικές, θεραπευτικές και τεχνικές οπτικές για την συγκρότηση νέων σχέσεων με το σύμπαν της προφορικής αφήγησης, ενώ θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης. Ιδιαίτερο γεγονός αποτελεί η πρόκληση – πρόσκληση των διοργανωτών να παρουσιαστούν γαστρονομικές εμπνεύσεις για τη δημιουργία ενός πιάτου του Κένταυρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το