Πολιτισμός

Αυλαία σήμερα για το 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών – Η Νέα Αγχίαλος γεμίζει με χρώματα, μουσικές και στολές

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου η Νέα Αγχίαλος θα γεμίσει με χρώματα, μουσικές και παραδοσιακές στολές στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί για τρεις συνεχείς ημέρες με τη συμμετοχή έξι χορευτικών συνόλων από το εξωτερικό και εφτά τοπικών.
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα Παρασκευή 12 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., με την παρέλαση των συνόλων στην πλατεία Αγχιάλου και θα συνεχίσουν στον χώρο όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η γιορτή κρασιού.
Αυτός ο θεσμός πολιτισμού, τουρισμού και ανάπτυξης καθιερώθηκε στη Μαγνησία, στη Θεσσαλία, αλλά και στην Ελλάδα, αφού το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου διάγει πλέον τον έκτο του χρόνο, ανεβάζοντας σε κάθε διοργάνωση τον πήχη.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού, μέσω της Ένωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου, αναπτύσσοντας τον προβληματισμό τους, προκειμένου να επιτύχουν την αύξηση και την ποιοτική βελτίωση του τουρισμού, έριξαν την ιδέα της δημιουργίας ενός μεγάλου διεθνούς καλλιτεχνικού θεσμού στην πόλη, συνεργαζόμενοι με τον Σύλλογο Εν Θεσσαλία Οξυωτών της περιοχής, με αξιόλογες δράσεις και εμπειρίες στους παραδοσιακούς χορούς, και να το αποτέλεσμα.
Με αυτόν τον στόχο, πριν πέντε χρόνια, ξεκίνησε δοκιμαστικά, αλλά με πολύ μεράκι, συλλογικότητα και προσεκτικά βήματα η διοργάνωση ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου.

Το φετινό 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ΙΟV-UNESCO, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φεστιβάλ για την Ευρώπη EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (2019-2020), του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Σκοπός της διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η ενδυνάμωση της ειρήνης, της φιλίας, η συναδέλφωση των λαών, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων κάθε χώρας.

Όλα αυτά τα χρόνια καθοριστική και αμέριστη είναι η υποστήριξη και η συμπαράσταση του Δήμου Βόλου (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ενώ από την περσινή διοργάνωση συμμετέχει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, με τον φορέα πολιτισμού της «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου. Σημαντική και ενεργή είναι και η συμπαράσταση του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» και άλλων επιχειρήσεων της Νέας Αγχιάλου.

Συμμετέχουν: Βραζιλία, Gruppo Folklorico Banzé, διεύθυνση Gustavo Colares, Παραγουάη, Gruppo Folklorico «Alma Guarani», διεύθυνση: Laura Rosa Ysabel, Παναμάς, Folkloric National Ballet Panama «Canta y Baila», διεύθυνση Francisco Alonso, Σερβία, Talija «Art Company», διεύθυνση Dragan Pantelic, Βουλγαρία, Dance school for bulgarian and Greek dances «Balkantsi», διεύθυνση Nikos Karaolis – Atanasis Karaolis, Ρουμανία Traditional Group «Padurenii», διεύθυνση Arnaut Marian. Ελλάδα: Περιφερειακό τμήμα Αλμυρού Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, χοροδιδάσκαλος Σκαμαγκούλης Φώτης, Σύλλογος Εν Θεσσαλία Οξυωτών Ν. Αγχιάλου «Η Οξυά», χοροδιδάσκαλος Κουτσοβασίλη Ευαγγελία, Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος «Η Νέα Αγχίαλος», χοροδιδάσκαλος Γκογκινούδης Τριαντάφυλλος, Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας, χοροδιδάσκαλος Παναγιωτίδου Τζένη, Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυκιωτών «Η Δράση», χοροδιδάσκαλος Τσιμητρέα Έφη, Σύλλογος Νεολαίας «Φίλοι Νέων Αγίου Γεωργίου Φερών», χοροδιδάσκαλος, Γεωργούλα Ευαγγελία, Πολιτιστικός Σύλλογος Διμηνίου Νομού Μαγνησίας, χοροδιδάσκαλος Παλιούρας Νίκος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το