Οικονομία

Αξιωματούχος: Το Eurogroup θα εγκρίνει τα 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα τη Δευτέρα

Καμία έκπληξη δεν αναμένεται να λάβει χώρα στο Eurogroup της Δευτέρας, 30 Νοεμβρίου. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση των κερδών επί ελληνικών ομολόγων και την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικής αξίας 767 εκατομμυρίων ευρώ κατά την τηλεδιάσκεψή τους.

Συγκεκριμένα, κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας ήταν πολύ θετική και σύμφωνα με αυτήν, οι αρχές σημείωσαν πολύ καλή προόδου στις μεταρρυθμίσεις, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Σημείωσε πως καταγράφεται πως υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορισμένα θέματα, αλλά αυτές είναι «κατανοητές λόγω της πανδημίας »και οι θεσμοί εκτιμούν ότι η έκθεση μπορεί να αποτελέσει βάση θετικής απόφασης για τα 767 εκατομμύρια ευρώ.

«Αναμένω ότι οι Υπουργοί θα λάβουν θετική απόφαση», είπε και τόνισε ότι αν συμβεί αυτό, το Εurogroup θα υιοθετήσει σχετική δήλωση. Το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη. Ο κοινοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο εν μέρει ταύτιση απόψεων με τις αντίστοιχες εκθέσεις της Κομισιόν. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίοβα θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ στη συνεδρίαση.

Άλλα θέματα στην ατζέντα των υπουργών της Ευρωζώνης είναι η παρακολούθηση των κρατών που είχαν λάβει προγράμματα διάσωσης και τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών. Οι Υπουργοί θα άκουσαν τα ευρήματα της Κομισιόν περιλαμβανομένης της έκθεσης για την Κύπρο. Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι εκθέσεις της Κομισιον συμπεραίνουν ότι η Κύπρος και τα άλλα κράτη μέλη που βρέθηκαν σε πρόγραμμα διατηρούν την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους τους προς τον ESM.

Ακολούθως θα εξεταστούν τα σχέδια προϋπολογισμού των ΚΜ, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις οδηγίες του Συμβουλίου και της Κομισιόν. Οι Υπουργοί εκτιμούν, όπως και η Κομισιόν, ότι η στήριξη της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί, με τη σχετική προσοχή που οφείλουν οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους. H απόσυρση της στήριξης δεν πρέπει να γίνει πρόωρα και τοποθέτηση για σχετικό χρονοδιάγραμμα δεν θα ξεκινήσει πριν από το Μάιο.

H τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Βρυξελλών σε κανονική σύνθεση (19) και στις 16:00 θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της περιεκτικής σύνθεσης (27).

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το