Ελλάδα

Αύριο Κυριακή, η μεγάλη ημέρα για το φορολογικό

thesmoi

Αύριο είναι η μεγάλη ημέρα για το φορολογικό, καθώς οι δανειστές θα απαντήσουν στην ελληνική αντιπρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ως στόχο να αποτρέψει τις επιβαρύνσεις- σοκ που ζητάει το κουαρτέτο σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Το… λογαριασμό του “κενού”, όπως όλα δείχνουν, θα κληθούν να πληρώσουν τα μεσαία εισοδήματα, με τον πήχη να κατεβαίνει ακόμα και κάτω από τις 30.000 ευρώ. Φαίνεται ότι το σοκ από το σχέδιο των δανειστών για μείωση του αφορολογήτου στις 7.000 ευρώ δεν έχει περάσει ακόμα.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιμένει και στην αντιπρόταση της να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα των 9.500 ευρώ. Οι αλλαγές που ζητάνε οι δανειστές και στοχεύουν κυρίως στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, φέρνουν στον προϋπολογισμό περίπου 450 εκατ. ευρώ, ενώ το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης έφτανε στα περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι με το νέο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου πρέπει να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά των 150 εκατ. ευρώ. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει περίπου 400.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι δηλώνουν από 20.000 ως 30.000 ευρώ.
Αν το βάρος της προστασίας των πολύ χαμηλών εισοδημάτων πέσει σε αυτούς, με αύξηση του φορολογικού τους συντελεστή, τότε θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο ως 500 ευρώ.
Διαφωνίες έχουν οι δανειστές και για το σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει μεγάλες επιβαρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα και ζητάνε πιο χαμηλό ανώτατο συντελεστή, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνητρο φοροδιαφυγής.
Η ελληνική πλευρά επιμένει, πάντως, ότι οι “έχοντες” πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα απ’ όσα σήμερα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των δανειστών, ο ανώτατος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας και της έκτακτης εισφοράς μαζί, δεν πρέπει να ξεπερνά το 57% με 58%.
Το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι ο ανώτατος συντελεστής της νέας φορολογικής κλίμακας πρέπει να φτάνει στο 50% με 55% για εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ, βάζοντας το “ταβάνι” της έκτακτης εισφοράς στο 8% με 10%.
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται, όπως οι μισθωτοί αλλά χωρίς αφορολόγητο, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά ή αν θα διατηρηθεί η ειδική κλίμακα με πρώτο συντελεστή 26%. Σε εξέλιξη είναι και τα παζάρια για αγρότες και ενοίκια, αφού πέρα από τις αλλαγές συντελεστών, υπάρχει το ερώτημα αν αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά.
Πηγή: Mega

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το