Ελλάδα

Αβραμόπουλος: Δεν πρέπει να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι πρόσφυγες και τρομοκράτες

Κάλεσμα στους λαούς της Ευρώπης να μη συγχέουν τους τρομοκράτες με τους αιτούντες άσυλο, απηύθηνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο.

“Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ τρομοκρατίας και μετανάστευσης ή μεταξύ τρομοκρατών και αιτούντων άσυλο. Ακούμε φωνές που δεν θέλουν να δεχθούν αιτούντες άσυλο για λογους ασφαλείας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι ακριβώς φεύγουν για λόγους τρομοκρατίας. Βεβαίως υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις όπου αιτούντεςάσυλο εμπλέκονται σε ζητήματα ασφάλειας. Πρέπει να επαγρυπνούμε και επαγρυπνούμε. Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε αυτή την ψευδή ρητορική που βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους πρόσφυγες και τους τρομοκράτες”, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος”.

«Κινδυνεύει το ευρωπαϊκό όραμα»

Ευρωβουλευτές μόλις είδαν τον κ. Αβραμόπουλο του ευχήθηκαν χρόνια πολλά καθώς σήμερα είναι τα γενέθλια του. Μιλώντας σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και Έλληνες, στο πλαίσιο τριήμερης ενημέρωσης για το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στους κινδύνους από την μεταναστευτική κρίση.

“Η μεταναστευτική κρίση θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Πιο πολύ από την οικονομική κρίση, η μεταναστευτική κρίση θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό όραμα. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την ενότητα της Ευρώπης”, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου

Στη συζήτηση που εξελίσσεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, μίλησαν επίσης ευρωβουλευτές αλλά και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

“Προτείνουμε να έχουμε έναν διορθωτικό μηχανισμό κατανομής ενσωματωμένο στο νέο σύστημα του Δουβλίνου. Χρειάζομαστε ένα σύστημα Δουβλίνου σαφές, προβλέψιμο, αποτελεσματικό και δίκαιο και για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε δέσμευση από τα Κράτη – μέλη”, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Elly Schlein στην ομιλία της τόνισε πως η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να στηριχθούν για να μη μετατραπούν σε απέραντα στρατόπεδα προσφύγων.

«Πρέπει να πάψει να υπάρχει το κριτήριο της πρώτης χώρας εισόδου, πρέπει να έχουμε ένα ενιαίο σύστημ που να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι έχει να κάνει με ανθρώπους με ανάγκες. Έτσι δεν θα έχουμε το φαινόμενο να μη θέλουν να καταγραφούν και να έχουμε το φαινόμενο της δευτερογενούς μετακίνησης. Πολλοί αρνούνται να καταγραφούν, αφού στην Ιταλία και στην Ελλάδα δεν έχουν συγγενείς. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτές τις χώρες και να γίνουν απέραντα στρατόπεδα προσφύγων” δήλωσε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής.

«Κλείσαμε τα σύνορα επειδή δεν λειτουργούσε το σύστημα»

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοινή πεποίθηση πλέον πως ο Κανονισμός του Δουβλίνου αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί και πως πρέπει να υπάρξει νέα συμφωνία που να μπορεί να δώσει λύσεις στα νέα δραματικά δεδομένα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης ροής μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.

«Διακυβεύθηκε ο χώρος της Σένγκεν. Πήραμε έκτακτα μέτρα, κλείσαμε τα σύνορα, επειδή δεν λειτουργούσε το σύστημα. Πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα για να διαφυλαχθεί το σύστημα της Σένγκεν», δήλωσε η κ. Cecilia Wistrom μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στους δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ευρωβουλευτής Laura Ferrara μιλώντας στην ίδια εκδήλωση άσκησε κριτική στον κ. Αβραμόπουλο.

«Υπήρξαν περιπτώσεις όπου άνθρωποι έσπασαν τα χέρια τους για να μη δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα. Λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο το σύστημα; Εδώ και πολύ καιρό έχουμε ζητήσει αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Διαφωνώ με τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο που είπε ότι ο κανονισμός είναι μια χαρά και να περιμένουμε να εφαρμοστεί για να τον δούμε. Δεν λειτούργησε ο μηχανισμός. Λιγότεροι από 5 χιλιάδες στην Ιταλία μετεγκαταστάθηκαν. Στην Ελλάδα λιγότεροι από 12 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί. Από τους 160 χιλιάδες ανθρώπους που αιτήθηκαν άσυλο. Είναι γελοίο. Τα στοιχεία δείχνουν τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη», τόνισε η ευρωβουλευτής.

Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Αλεσάντρα Μουσολίνι εξέφρασε την αντίθεση της στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενταχθούν στους αιτούντες άσυλο και οι λεγόμενοι «κλιματικοί μετανάστες».

«Η Συνθήκη του Δουβίνου δεν λειτουργεί. Θέλουμε ένα σύστημα που να λειτουργεί. Να σταματήσει το φαινόμενο της συγκέντρωσης. Θέλουν να επεκτείνουν και τους κλιματικούς μετανάστες, αυτό εμάς μας βρίσκει αντίθετους. Αλλά και το θέμα με τις οικογένειες που έρχονται μετά από την πρώτη άφιξη. Αυτό μας προκαλεί προβήματα, θα αποτελούσε παράγοντα έλξης», τόνισε η κ. Μουσολίνι.

Συνέδριο κορυφής για το προσφυγικό

Στις 21 Ιουνίου με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνέδριο με θέμα «Η διαχείριση της Μετανάστευσης» στο οποίο θα μετέχουν ο κ. Tajani, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται και για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το