Πολιτισμός

Αύγουστος Κορτώ: Αξίζει να αντιστεκόμαστε σε ό,τι μας χαλάει δίχως λόγο “Θ”

image1 (6)

Το νέο του βιβλίο με τίτλο “Έρως ανίκατε μάσαν”, παρουσιάζει σήμερα στο Βόλο ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ (Public, 7.30 μ.μ.). Πρόκειται για ένα ευθυμογράφημα – όπως ο ίδιος το αποκαλεί και όπως οι αναγνώστες θα διαπιστώσουν – με θέμα προσωπικές ιστορίες από την παιδική και εφηβική ηλικία του συγγραφέα (αλλά και με ιστορίες του σήμερα) και με άξονα τα περιττά κιλά. Με σπαρταριστές περιγραφές, ο Αύγουστος Κορτώ με την οξύτατη πένα και το οξύτατο μυαλό του, καταθέτει ένα βιβλίο που αγαπήθηκε από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κυκλοφορίας του και ξεπέρασε ήδη τις 10.000 αντίτυπα.
Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί  σκίτσο του Αρκά. Στη συνέντευξή του στη “Θ” ο Αύγουστος Κορτώ μίλησε με τον δικό του τρόπο για το ρατσισμό του σωματικού  βάρους, για τις συμβάσεις, την ελαφρότητα, και εξήγησε το λόγο για τον οποίο επιβάλλεται να αντιστεκόμαστε…

Πώς θα περιέγραφες το  βιβλίο σου “Έρως Ανίκατε μάσαν”;

Είναι μια συλλογή ευθυμογραφημάτων, γραμμένο για στιγμές ελαφρότητας και αναψυχής. Ελπίδα μου το βιβλιαράκι αυτό να ξαναδιαβαστεί, όπως ξαναδιαβάζω διαρκώς τα δικά μου αγαπημένα κωμικά κείμενα.

Ο ρατσισμός  του ιδανικού βάρους, ο ρατσισμός των προτύπων· τι έχεις να πεις γι’αυτό;

Άσε, τον έζησα τη μισή μου ζωή, και ξέρω ότι είναι φριχτός. Ακόμα και στον έρωτα βρίσκεσαι αποσυνάγωγος, και είναι αδιανόητο. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η ομορφιά μας δεν εξαρτάται απ’ το τι νούμερο μπλουζάκι φοράμε.

Η άποψή σου για τις κοινωνικές συμβάσεις;

Μωρέ άμα μας αρέσουν όλα καλά, το πρόβλημα είναι όταν σ’ τις ταΐζουν με το ζόρι όπως τις χήνες για το φουα γκρα.

Τι θεωρείς αντισυμβατικό;

Ακόμα και η συμβατικότητα είναι αντισυμβατική, όταν οδηγεί στην ευτυχία. Η ευτυχία είναι η σπουδαιότερη προσωπική επανάσταση.

Η ελαφρότητα, με την έννοια του ευφυούς χιούμορ, στις συνθήκες αβεβαιότητας κάτω από τις οποίες ζούμε σε τι νομίζεις ότι  εξυπηρετεί;

Για μένα το γέλιο είναι σωτηρία, κυριολεκτικά. Τα βιβλία του Τσιφόρου μου κράταγαν συντροφιά όταν με σταύρωνε η κατάθλιψη.

Τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τις προσωπικότητες που εκτιμάς;

Γλυκιά ψυχή να έχουν, και τ’ άλλα τα βρίσκουμε.

Ο λόγος για τον οποίο γράφεις;

Πρώτα για τον καλό μου. Μετά για μένα. Και τέλος, με την ελπίδα οι ιστορίες μου να προσφέρουν λίγες ώρες διασκέδασης στους αναγνώστες τους.

Απορία  πολλών αναγνωστών: Πού βρίσκεις το χρόνο να γράφεις βιβλία και άρθρα που αρέσουν και να δημοσιεύεις αναρτήσεις που ξεπερνούν τα 3500 χιλιάδες like ;

Δουλεύω σαν τρελός, γι’ αυτό. Και είμαι γραφομανής – όλη μέρα καρφωμένος στον υπολογιστή να γράφω.

Ποια ήταν η πιο σημαντική ή συγκινητική  ευχή ή στιγμή από αναγνώστη-τριά  σου;

Είναι τόσο πολλές, που ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μία. Ωστόσο καθεμιά τους με κάνει να νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη.

Τελικά, σε τι αξίζει να αντιστεκόμαστε;

Σε ό,τι μας χαλάει δίχως λόγο τη μία και μοναδική ζωή που μας χαρίστηκε.

Αύγουστος Κορτώ, Έρως Ανίκατε μάσαν, εκδ. Πατάκη

image2 (5)

Ευφυές χιούμορ και αυτοσαρκασμός

Τι κάνεις όταν βρίσκεσαι σ’ ένα απομονωμένο ορεινό χωριό για το διήμερο των εκλογών κι ενώ όλοι σε μπουκώνουν λυσσαλέα με τα πιο εκλεκτά φαγιά της οικουμένης ο πορσελάνινος θρόνος αρνείται να ενδώσει στις ικεσίες σου; Κι αν ένα και μόνο εσώρουχο αρκούσε για να σε μεταμορφώσει στο πιο ποθητό πλάσμα του κόσμου; Θα ήταν ευλογία ή κατάρα; Και ποια η θέση όλων εμάς που μετά θάνατον δε θέλουμε ούτε να καούμε ούτε να ταφούμε, αλλά να μεταποιηθούμε σε χρηστικά και καλαίσθητα διακοσμητικά εσωτερικών χώρων;Τέτοια και άλλα αγωνιώδη ερωτήματα απαντιούνται με τρόπο παραληρηματικό στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που μας θυμίζει ότι το γέλιο είναι συχνά η μόνη σωσίβια λέμβος στις φουρτούνες της ζωής.

Μια σειρά από ευφυέστατα ευθυμογραφήματα με χιούμορ και αυτοσαρκασμό.

Χ.Μ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το