Τοπικά

Αβέβαιη η επαναλειτουργία εποχικών μάρκετ στα νησιά των Σποράδων

Στη Σκιάθο λειτουργούν 16 εποχικά μάρκετ και τα πέντε από αυτά δεν θα λειτουργήσουν τη φετινή χρονιά γιατί οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος. Εποχικά μίνι-μάρκετ, παντοπωλεία – καταστήματα τουριστικών ειδών, που βρίσκονται στον «αέρα» . Λόγω των συνεπειών της πανδημίας covid-19 στον τουρισμό, τα εποχικά μίνι-μάρκετ παραμένουν αυτή τη στιγμή κλειστά, όχι γιατί έχει ανασταλεί η λειτουργία τους αλλά λόγω μη ύπαρξης αντικειμένου. Το πρόβλημα το δημιουργεί ο συσχετισμός του ΚΑΔ με σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ που λειτουργούν σε δωδεκάμηνη βάση. Η επαναλειτουργία πολλών από αυτών των εποχικών καταστημάτων είναι αβέβαιη καθώς βρίσκονται είτε σε απομακρυσμένες περιοχές είτε εντός ξενοδοχειακών μονάδων που πιθανόν να μην επαναλειτουργήσουν και όλα αυτά χωρίς καμία έως τώρα οικονομική στήριξη.
«Καθώς πρόκειται κατά κανόνα για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, η παράλειψή τους από τα μέτρα στήριξης θεωρούμε ότι είναι άδικη και το πιθανό κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων θα έχει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες»», τονίζει ο κ. Μάνος Κανταράκιας ένας εκ των ιδιοκτητών και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παντοπωλών Β. Σποράδων.

Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν προβλέψεις και καμία επιχείρηση δεν δικαιούται να λάβει το επίδομα των 800€. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επωφεληθεί από την ελάφρυνση 40% στα ενοίκια των καταστημάτων, καμία επιχείρηση δεν μπορεί μέσω των τραπεζών να μεταχρονολογήσει τις επιταγές της καθώς οι πλατφόρμες δεν συμπεριλαμβάνουν τον συγκεκριμένο ΚΑΔ και καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λάβει επιχειρηματικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου, παρότι μπορεί να είναι φορολογικά, τραπεζικά και ασφαλιστικά ενήμερη.
«Πρόκειται κατά κανόνα για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν 17 ώρες ημερησίως με 3-4 άτομα προσωπικό και η παράλειψή τους από τα μέτρα στήριξης θεωρούμε ότι είναι άδικη και το πιθανό κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων θα έχει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.
Το βασικό κριτήριο επιλογής των επιχειρήσεων αυτών για στήριξη θα μπορούσε να είναι η έδρα εγκατάστασής τους σε τουριστική περιοχή και η εποχικότητα λειτουργίας, όπως αυτή τεκμηριώνεται με τα στοιχεία που υποβάλλονται στις δηλώσεις ΦΠΑ και ΕΦΚΑ», σημείωσε ο κ. Κανταράκιας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παντοπωλων Β. Σποράδων.

Φωτό: Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παντοπωλών Β. Σποράδων Μάνος Κανταράκιας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το