Τοπικά

Ατομικοί κάδοι απορριμμάτων σε κάθε σπίτι “Θ”

tee-magnhsias

Διαλογή στην πηγή με ατομικούς κάδους απορριμμάτων σε κάθε κατοικία και ταυτόχρονα όχι μία, αλλά περισσότερες και χαμηλής δυναμικότητας μονάδες επεξεργασίας ανάλογα με τις ανάγκες κάθε Δήμου σε επίπεδο Νομού Μαγνησίας. Πρόκειται για την πρόταση της διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, η οποία θα κατατεθεί προς συζήτηση στην επιτροπή διαβούλευσης στο πλαίσιο της κατάρτισης του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Βόλου.

Ο σχετικός φάκελος με το ολοκληρωμένο σχέδιο του Δήμου Βόλου απαιτείται να υποβληθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι και τις 15 του τρέχοντος μήνα, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο.
Βάσει της κοινοτικής οδηγίας 2008/1998 της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται η εναρμόνιση της Δημοτικής Αρχής για την ιεράρχηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή.
Η πρόταση της διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ για τη διαβούλευση στην κατάρτιση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Βόλου περιλαμβάνει διαλογή στην πηγή με την τοποθέτηση ατομικών κάδων σκουπιδιών, ανακυκλώσιμων υλικών και αστικών στερεών απορριμμάτων σε κάθε κατοικία.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, η διαδικασία της διαλογής στην πηγή πρέπει να αρχίσει από τους πολίτες, προκειμένου ο καθένας ξεχωριστά να βοηθήσει στην προσπάθεια με την τοποθέτηση ατομικών κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε κάθε σπίτι.
Βάσει της σχετικής πρότασης, τα απορρίμματα θα συγκεντρώνονται στους ατομικούς κάδους και ο κάθε ένοικος είτε θα βγάζει σε προκαθορισμένο χρόνο τους κάδους στο πεζοδρόμιο προκειμένου να τους αδειάζει το απορριμματοφόρο είτε θα μεταφέρει και θα εναποθέτει τα σκουπίδια στους αντίστοιχους ειδικούς που θα εγκαταστήσει η Δημοτική Αρχή σε καθορισμένα σημεία στην πόλη.
Από την πρόταση της διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ προκύπτει επίσης ότι στους ατομικούς κάδους θα συγκεντρώνονται τα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα, τα οποία είναι τα οικιακά που προέρχονται από τρόφιμα και τα υπολείμματα πάρκων που θα οδηγούνται στη συνέχεια στην κομποστοποίηση, τα αντίστοιχα ανακυκλώσιμα όλων των κατηγοριών, όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο, καθώς και τα μη ανακυκλώσιμα αστικά στερεά απορρίμματα, τα οποία δεν επιδέχονται επεξεργασίας και θα οδηγούνται απευθείας στο ΧΥΤΑ.
Να σημειωθεί ότι βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας μέχρι το 2020 η ποσότητα των αστικών στερεών αποβλήτων που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ απαιτείται να μειωθεί στο ποσοστό της τάξης του 30% από το 90% που είναι σήμερα.
Θέση της διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ είναι ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση των πολιτών προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στην εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης.
Σχετικά με την εγκατάσταση και τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στο πλαίσιο της εφαρμογής του τοπικού σχεδίου διαχείρισης, το πλάνο της Περιφέρειας Θεσσαλίας προβλέπει για το Νομό Μαγνησίας τη δημιουργία μίας μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων ποσότητας 80.000 τόνων ανά έτος και άλλων δύο σε Λάρισα και Τρίκαλα αντίστοιχα για το διαχωρισμό των απορριμμάτων.
Από την πλευρά της η διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ προτείνει στη διαβούλευση τη δημιουργία σε επίπεδο Νομού Μαγνησίας όχι μίας, αλλά περισσοτέρων χαμηλής δυναμικότητας μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Δήμου ξεχωριστά, προκειμένου να μην προκύπτουν προβλήματα με το υψηλό κόστος και τη μεταφορά.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, διαφορετικές είναι οι ανάγκες του κάθε Δήμου στο Νομό και δεν θα καλύπτονται με τη λειτουργία μίας μονάδας υψηλής δυναμικότητας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το