Τοπικά

«Ατμόσφαιρα κουκουλώματος στο ζήτημα των υποκλοπών» – Επισημάνσεις του καθηγητή Ν. Μαραντζίδη σε εκδήλωση του ΔΣΒ

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από το ζήτημα των αποκαλύψεων των παρακολουθήσεων και από το γεγονός ότι πολλά πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται με πολύ αργό τρόπο και έχουμε αναμφίβολα πολλά ερωτήματα, από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα, θα έλεγα κάθε άλλο με κριτήρια διαφάνειας και αναγνώρισης του τι συνέβη.
Αλλά όλοι έχουμε μία αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε αργά και έχουμε μια ατμόσφαιρα κουκουλώματος», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νικόλαος Μαραντζίδης, που μίλησε χθες στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για το «Κράτος δικαίου και θεσμικές προκλήσεις – Ιχνηλατώντας τις αντοχές της Δημοκρατίας».

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νικόλαος Μαραντζίδης

Ο κ. Μαραντζίδης μίλησε με θέμα «10+1 Αλήθειες για το σκάνδαλο των υποκλοπών». Απαντώντας σε ερώτηση της «Θ» γιατί «κρατάει» δημοσκοπικά ο κ. Μητσοτάκης ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ανέφερε ότι είναι δομικοί οι λόγοι. «Όταν ένα κόμμα εκλέγεται πρώτη φορά στην κυβέρνηση, είναι το φαβορί να επανεκλεγεί και δεύτερη. Αυτό «έσπασε» δύο φορές μέχρι τώρα, το 1993 με την κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη και την περίοδο των μνημονίων με την κυβέρνηση Σαμαρά, που ήταν μια ασταθής τρικομματική κυβέρνηση. Οι πολίτες έχουν μια τάση να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στο κόμμα που το ψήφισαν. Δεύτερος παράγοντας είναι ότι, καθώς περάσαμε από τη φάση της χρεωκοπίας σε μια περίοδο ηρεμίας, αυτό σε ένα κομμάτι των πολιτών τοΎς κάνει να θέλουν να ξαναψηφίσουν τη ΝΔ. Τέλος υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο, του αντί ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σίγουρα η εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη αποτέλεσε ακόμη έναν παράγοντα που δυσχεραίνει την αξιωματική αντιπολίτευση στη δυναμική και έτσι διαμορφώνεται το δημοσκοπικό στοιχείο. Όμως, είναι πολύ νωρίς, διότι και οι υποκλοπές και η οικονομία θα παίξουν ρόλο μέχρι τις εκλογές». Εξέφρασε πάντως την άποψη πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις δεύτερες εκλογές θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ τόνισε ότι και στις πρώτες εκλογές θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, αν το επιτρέπουν τα νούμερα.

Ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας του Ε.Κ.Π.Α., πρώην υπουργός, Γιάννης Πανούσης

Έχει νομιμοποιηθεί η διαφθορά
«Η διαφθορά έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην Ελλάδα: Το πρώτο είναι ότι έχει νομιμοποιηθεί, δηλαδή οι διεφθαρμένοι θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να το κάνουν, διότι οι μισθοί δεν είναι καλοί, διότι όλοι το κάνουν κλπ και το δεύτερο είναι ότι οι διεφθαρμένοι είναι και τιμημένοι», επισήμανε μεταξύ άλλων ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας του Ε.Κ.Π.Α., πρώην υπουργός, Γιάννης Πανούσης, που μίλησε με θέμα «Η διαφθορά ως παθογένεια της Δημοκρατίας». Όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης, «μπορεί κάποιος να είναι διεφθαρμένος, αλλά να είναι αποδεκτός από το πολιτικό και το κοινωνικό σύστημα. Θεσμούς και νόμους έχουμε δεκάδες, άρα δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η κουλτούρα, έχει διαμορφωθεί μια κουλτούρα της διαφθοράς, που πάει να πει ότι όλοι καταγγέλλουν τη διαφθορά των άλλων, αλλά όλοι αποδέχονται αυτό το παιχνίδι του συμψηφισμού των παρανομιών, μέσα στο οποίο υπάρχει και η διαφθορά και η διαπλοκή. Άρα δεν είναι θέμα να κάνουμε καινούργιους νόμους, αλλά να αλλάξουμε την ποιότητα της δημοκρατίας. Έχει διαβρώσει πολύ όλο το κοινωνικό και αξιακό μας σύστημα και θέλει τόσα χρόνια για να φύγει αυτό, όσα για να γίνει. Δηλαδή αν πούμε πως είναι παιδί της μεταπολίτευσης, θέλει άλλα 50 χρόνια για να φύγει». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Δ.Σ.Β., Χρήστος Στρατηγόπουλος, ενώ προλόγισε ο Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που μίλησε με θέμα «Έχουμε λόγους να ανησυχούμε για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα σήμερα;» Ακόμη μίλησε ο Δημήτριος Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και της Ολομέλειας Προέδρων Δ.Σ.Ε. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ., πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, δεν παραβρέθηκε τελικά στην εκδήλωση για λόγους υγείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το