Τοπικά

Αθωωτικές αποφάσεις για δύο εργατικά ατυχήματα του 2011

Αθώοι κρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου την περασμένη Παρασκευή οι κατηγορούμενοι σε δύο υποθέσεις εργατικών ατυχημάτων, που είχαν σημειωθεί το 2011. Η πρώτη υπόθεση αφορούσε εργατικό ατύχημα τον Δεκέμβριο του 2011, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν δάκτυλα του εργαζόμενου από κοχλία που δεν είχε καπάκι. Ο εργαζόμενος απασχολούταν στην εταιρεία για δύο μήνες. Ο υπεύθυνος της εταιρείας κατηγορούταν για σωματική βλάβη από αμέλεια και από υπόχρεο διά παραλείψεως. Πρωτόδικα το δικαστήριο του είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης εννιά μηνών με αναστολή. Άσκησε έφεση και την Παρασκευή το δικαστήριο τον έκρινε αθώο κατά πλειοψηφία. Από πλευράς του κατηγορούμενου υποστηρίχθηκε ότι είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στον εργαζόμενο για να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, ότι δεν είχε αντιληφθεί πως έλειπε το καπάκι και ότι βρισκόταν τουλάχιστον δύο ημέρες στο χώρο των εργασιών.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε εργατικό ατύχημα που συνέβη στον Βόλο τον Φεβρουάριο 2011. Ένας εργαζόμενος που βρισκόταν σε στύλο της ΔΕΗ για εκτέλεση εργασιών έπεσε και τραυματίστηκε σοβαρά. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα παραπληγίας. Κατηγορούμενοι για σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας ήταν τρία άτομα που πρωτόδικα τους είχε επιβληθεί στον καθένα από οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή. Οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν ο μηχανολόγος μηχανικός και επιβλέπων των εργασιών, ο τεχνικός ασφαλείας και ο νόμιμος εκπρόσωπος της εργοδότριας εταιρείας.
Από πλευράς του εργαζόμενου που όπως τονίστηκε είχε εμπειρία σε αυτές τις εργασίες, μάρτυρας ανέφερε πως η ζώνη ήταν κακής ποιότητας και γι’ αυτό έπεσε από τον στύλο. Από πλευράς των κατηγορουμένων επισημάνθηκε πως η ζώνη δεν ήταν κακής ποιότητας ενώ μετά το ατύχημα βγήκαν και οι διάφορες προδιαγραφές με τα μέτρα ασφαλείας.
Τελικά η απόφαση του δικαστηρίου ήταν κατά πλειοψηφία αθωωτική και για τους τρεις κατηγορούμενους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το