Τοπικά

Αθώος ο αγρότης για τα επεισόδια έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ τον Μάρτιο του 2015

Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ο αγρότης που κατηγορείτο για στάση από κοινού, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ τον Μάρτιο του 2015.

Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκε στα Δικαστήρια του Βόλου συγκέντρωση συμπαράστασης από μέλη συλλογικοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο αγρότης συμμετείχε στην συγκέντρωση πολιτών για το νερό έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ, στις 13 Μαρτίου 2015. Μέλη της Κίνησης για το Νερό και κάτοικοι του Πηλίου είχαν προπηλακίσει τότε τον Αχ. Μπέο και τους συνεργάτες του και είχαν επιχειρήσει να μπουν στο κτίριο όπου συνεδρίαζε η διοίκηση της Επιχείρησης για τον κανονισμό άρδευσης, αλλά είχαν απωθηθεί από αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν στο χώρο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου αγρότη ζήτησε την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης καθώς απουσίαζε ο μάρτυρας κατηγορίας, ένας αστυνομικός από τα Τρίκαλα ο οποίος φέρεται να τραυματίστηκε κατά τα επεισόδια όταν του τράβηξαν την ασπίδα, αυτός έχασε την ισορροπία του και έπεσε στον δρόμο.  Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του δικηγόρου και προχώρησε στην εξέταση των μαρτύρων.

Η πλευρά του αγρότη είχε ως μάρτυρες τρεις άνδρες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ.  Στο δικαστήριο κατέθεσε επίσης και αστυνομικός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας όπως και τότε αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στέργιος Παπαευσταθίου.

Όπως είπε ο αστυνομικός στο δικαστήριο, στις 13  Μαρτίου 2015 συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ  και κάποιοι ήθελαν να μπουν μέσα.  Ανέφερε πως όταν τους έγινε γνωστό πως δεν μπορούν να μπουν στο κτίριο, κάποιοι άρχισαν να βρίζουν την αστυνομία και να πετούν μπουκάλια ενώ στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν το αστυνομικό κλοιό. Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκε ο αστυνομικός από τα Τρίκαλα.

Στην κατάθεσή του ο Στ.Παπαευσταθίου δήλωσε πως κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ο ίδιος βρισκόταν μέσα στο κτίριο ως μέλος του Δ.Σ. και σε σχετική ερώτηση απάντησε πως γνωρίζει τον αγρότη και ξέρει την οικογένειά του.

Ο συνήγορος του αγρότη προσκόμισε φωτογραφίες στο δικαστήριο και ανέφερε πως δεν είναι λογικό αν κάποιος θέλει να αντιπαρατεθεί με αστυνομικό να τον τραβάει αντί να τον σπρώχνει.

Ο πρώτος μάρτυρας, μέλος της Κίνησης,  κατέθεσε πως ο ίδιος δέχτηκε επίθεση από αστυνομικό και τραυματίστηκε ενώ προσκόμισε βεβαίωση από το Νοσοκομείο.

“Θέλαμε να παραστούμε στο Δ.Σ. μέσω επιτροπής. Οι διαδηλωτές δεν ήταν βίαιοι.  Μας ζήτησαν να διαλύσουμε τη συγκέντρωση και εμείς απαντούσαμε πως δεν θα πάμε πουθενά.  Μέσα στην ένταση που υπήρχε, είδαμε τους αστυνομικούς να προτάσσουν τις ασπίδες τους και να έρχονται πάνω μας.  Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να σηκώσουμε τα χέρια για να προστατευτούμε.  Το σκηνικό με τον αστυνομικό που τραυματίστηκε δεν το είδα εγώ. Δέχτηκα και εγώ επίθεση.  Εμείς γνωρίζαμε πως οι πόρτες της ΔΕΥΑΜΒ ήταν πάντα ανοιχτές για τον κόσμο”.

Ο δεύτερος μάρτυρας είπε στο δικαστήριο πως οι κάτοικοι πήγαν έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ για να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματά τους. “Θέλαμε να πούμε την άποψή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο.  Οι διαμαρτυρόμενοι ήταν άτομα όλων των ηλικιών έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ και φωνάζαμε συνθήματα για το νερό” δήλωσε ο ίδιος.  Πρόσθεσε πως η επίθεση κατά των συγκεντρωμένων ήταν ξαφνική και πως δεν είδε πως τραυματίστηκε ο αστυνομικός.

Ο Εισαγγελέας ρώτησε για ποιον λόγο δεν έκαναν καταγγελία οι συγκεντρωμένοι για την συμπεριφορά της αστυνομίας.  Ο τρίτος μάρτυρας χαρακτήρισε αναίτια και απρόκλητη την επίθεση της αστυνομίας και πρόσθεσε πως ο ίδιος δέχθηκε χτύπημα. “Αρχικά μας ώθησαν με τις ασπίδες και το πλήθος τραβήχθηκε για να προφυλαχτεί” είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως και ο ίδιος δεν είδε πως έπεσε ο αστυνομικός ούτε κατά την ώρα των επεισοδίων ούτε έχοντας δει το βίντεο.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος δήλωσε πως η Κίνηση για το Νερό αγωνίζεται για τα νερά του Πηλίου.  Τόνισε πολλές φορές πως ήταν ειρηνική η συγκέντρωση έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ. “Όχι μόνο δεν μας άφηναν να μπούμε στο κτίριο αλλά μας έλεγαν και να αποχωρήσουμε. Κανένας από εμάς δεν έβρισε ή πέταξε κάτι κατά των αστυνομικών. Στο βίντεο  είδα κάποιον αστυνομικό να πέφτει αλλά στο τέλος του βίντεο είδα και πολίτες που έπεσαν.  Εγώ δεν τράβηξα κανενός την ασπίδα.  Σήκωσα τα χέρια ψηλά για να προφυλαχτώ”.

“Η υπόθεση φλερτάρει με το παράλογο” δήλωσε από την πλευρά του ο Εισαγγελέας σημειώνοντας πως οι κάτοικοι στέλνουν αντιπροσώπους στα συμβούλια ενώ στην προκειμένη περίπτωση οι κάτοικοι μαζεύτηκαν έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ για να ακουστούν οι ίδιοι.  “Τι νόημα είχε να μπει η επιτροπή των πολιτών μέσα αφού δεν θα ψήφιζε” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως και ρόλος της αστυνομίας είναι να διαχειρίζεται την ψυχολογία του όχλου.

“Θα περίμενα να είναι κατηγορούμενοι αυτοί που οδήγησαν τον κόσμο εκεί.  Αυτοί που οργάνωσαν τη συγκέντρωση” πρόσθεσε και πρότεινε την αθώωση του κατηγορούμενου αναφέροντας πως διεκδικεί τα δίκια του με λάθος τρόπο.

“Το ζήτημα της άρδευσης πρέπει να λυθεί μέσα στα δημοτικά συμβούλια και όχι με ξύλο, χημικά και και καταστολή” δήλωσε ο αγρότης μετά την αθώωσή του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το