Τοπικά

Αθώος γιατρός του Νοσοκομείου Βόλου για τον θάνατο νεογνού

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, ο χειρουργός-μαιευτήρας του Νοσοκομείου Βόλου, που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα
για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Η υπόθεση αφορούσε στην έφεση που είχε κάνει ο γιατρός, κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, που τον είχε καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή για τον θάνατο νεογνού.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο γιατρός ενήργησε επιστημονικά και όπως έπρεπε κατά τη διαδικασία γέννησης του παιδιού, το οποίο ωστόσο κατέληξε οκτώ ώρες αργότερα, από εκτεταμένο κεφαλαιμάτωμα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, τόσο του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, όσο και του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου είχε μεταφερθεί κατόπιν. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο θάνατος του νεογνού επήλθε από άλλα αίτια και όχι από λανθασμένες ενέργειες του μαιευτήρα. Αθωωτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα.
Το γεγονός χρονολογείται στις 24 Αυγούστου του 2013, όταν μια 29χρονη τότε, Αλβανίδα, από τη Σκιάθο, είχε γεννήσει στη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου το πρώτο της παιδί, με φυσιολογικό τοκετό. Το νεογνό ωστόσο κατέληξε ύστερα από μερικές ώρες.

Ο χειρουργός-μαιευτήρας του Αχιλλοπούλειου είχε κατηγορηθεί τότε ότι δεν είχε εφαρμόσει σωστά και ενδεδειγμένα την ιατρική πρακτική και ότι είχε αποφύγει να χρησιμοποιήσει καισαρική τομή, ενώ είχε βγάλει το μωρό με τη βεντούζα σιλικόνης (συκία), χωρίς να τη χρησιμοποιήσει σωστά. Οι μάρτυρες κατηγορίας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, γιατροί της Λάρισας, είχαν δηλώσει τότε ότι το νεογνό είχε μεταφερθεί σχεδόν νεκρό στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πέντε ώρες μετά τη γέννησή του. Γιατροί από το Νοσοκομείο Βόλου, που είχαν εξεταστεί ως μάρτυρες υπεράσπισης, είχαν δηλώσει, ότι συμβαίνει και άλλα νεογνά να παρουσιάζουν κεφαλαιμάτωμα, όταν γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν και πρόβλημα με τη ζωή τους.

Ο κατηγορούμενος γιατρός επανέλαβε ότι έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, για να σωθεί το παιδί, ενώ σημείωσε ότι η μητέρα του παιδιού δεν συνεργαζόταν κατά τη γέννα, καθώς δεν ήξερε καλά την ελληνική γλώσσα.
Πρωτόδικα ο γιατρός είχε καταθέσει στην απολογία του ότι είχε θεωρήσει σωστό, να κάνει χρήση της συκίας (βεντούζα), καθώς ενώ είχε ήδη βγει το τριχωτό της κεφαλής του μωρού, η επίτοκος δεν συνεργαζόταν και έκλεινε τα πόδια. Δεν μπορούσε, όπως είχε ισχυριστεί, σε εκείνο το σημείο να κάνει καισαρική, καθώς η γέννα του παιδιού θα καθυστερούσε πολύ και θα ήταν επικίνδυνο για τη ζωή του. Οι γονείς του άτυχου βρέφους εξεταζόμενοι ως μάρτυρες κατηγορίας, είχαν δηλώσει ότι ο γιατρός έκανε πράγματι ό,τι μπορούσε.
Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας διήρκησε δύο ημέρες και ολοκληρώθηκε χθες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το