Τοπικά

Αθώοι για την πλημμύρα στο Δημοτικό σχολείο Καλών Νερών

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου δύο υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου Νοτίου Πηλίου οι οποίοι κατηγορούνταν για πρόκληση πλημμύρας από αμέλεια, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα, με αφορμή τα προβλήματα λειτουργίας της εφεδρικής αντλίας που υπήρχε στο υπόγειο του Δημοτικού Σχολείου Καλών Νερών.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο για τον παράγοντα της Περιφέρειας, διαπιστώθηκε πως η εφεδρική αντλία που είχε τοποθετηθεί στο φρεάτιο του υπογείου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλών Νερών για την απάντληση των όμβριων υδάτων, λειτουργώντας ενισχυτικά και παράλληλα με την κύρια αντλία δεν λειτουργούσε τελικά και βραχυκύκλωνε τον καυστήρα. Κατηγορούνταν ότι αδιαφόρησε και δεν προέβη σε καμία ενέργεια, ώστε να δώσει εντολή στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας για να αποκατασταθεί η βλάβη της εφεδρικής αντλίας, είτε με την επισκευή της είτε με την αντικατάστασή της και στις 27 Δεκεμβρίου 2016 προχώρησε την απόφαση έγκρισης πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου, παραδίδοντας ταυτόχρονα το έργο στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Ωστόσο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή των Καλών Νερών από 16 έως και 18 Φεβρουαρίου 2018 η εφεδρική αντλία δεν λειτούργησε, η κύρια αντλία δεν μπόρεσε να αντλήσει τα νερά από το υπόγειο του σχολείου, με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει και να τεθεί εκτός λειτουργίας. Έτσι το υπόγειο πλημμύρισε, με το νερό να φτάνει σε ύψος τα 0,60 εκατοστά καταστρέφοντας τη συνδεσμολογία μεταξύ των δεξαμενών πετρελαίου που βρισκόταν στο υπόγειο του κτιρίου και προκλήθηκε εκτεταμένη διαρροή πετρελαίου, θέτοντας σε κίνδυνο τη στατικότητα του κτίσματος.

Για τον δεύτερο το κατηγορητήριο ανέφερε πως δεν ενήργησε για την αποκατάσταση ή την αλλαγή της αντλίας, μετά και από την αποστολή εγγράφου από τη διευθύντρια του σχολείου στο οποίο ανέφερε ότι παρουσιαζόταν πρόβλημα στην εφεδρική αντλία. Όμως, όπως προέκυψε στην ακροαματική διαδικασία ο παράγοντας της Περιφέρειας δεν έφερε ευθύνη για τη συντήρησή του γιατί το έργο είχε ήδη παραδοθεί στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Ο δε δεύτερος κατηγορούμενος μηχανικός δεν είχε λάβει την ειδοποίηση από τη διευθύντρια, καθώς το χαρτί δεν είχε τεθεί υπόψη του. Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση και των δύο κάτι που έγινε δεκτό από την έδρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το