Τοπικά

«Άθλος» με πεντάλ για τον Άγγελο Κριτσιώτη που έκανε τη διαδρομή Βόλος – Κωνσταντινούπολη

Ο Άγγελος Κριτσιώτης είναι ένας νέος που δεν λέει «όχι» στις μεγάλες προκλήσεις και έχει βαλθεί να αποδείξει στον εαυτό του ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Το τελευταίο επίτευγμά του, να ταξιδέψει από τον Βόλο στην Κωνσταντινούπολη με το ποδήλατο και να τερματίσει μία επίπονη διαδρομή εννιακοσίων χιλιομέτρων μπροστά από την Αγία Σοφία, αποδεικνύει του λόγου το αληθές…
Ο λόγος που επέλεξε να φτάσει μέχρι την Πόλη; Η πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στάθηκε αφορμή για τον 26χρονο ερασιτέχνη ποδηλάτη να πραγματοποιήσει το παράτολμο ταξίδι του. Και η συγκίνηση που τον κυρίευσε λίγο μετά τον τερματισμό του, βρέθηκε αντικριστά από το σπουδαίο αυτό σύμβολο της πίστης όλου του Ελληνισμού, θύμισε σε όλους μας πως το χριστιανικό παρελθόν της Αγίας Σοφίας δεν θα διαγραφεί ποτέ.
Δεν πτοήθηκε, παρά τις συγκυρίες των τελευταίων ημερών που η τουρκική επιθετικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αλλά και τον φόβο που επικρατεί λόγω του Covid-19. Ο Έλληνας ποδηλάτης ξεπέρασε επιτυχώς όλα τα εμπόδια και εκπλήρωσε το προσωπικό του «τάμα» να φτάσει στην Αγία Σοφία, στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης. Κατάφερε μάλιστα παίρνοντας του κόσμου τις προφυλάξεις για να μη γίνει αντιληπτός από Τούρκους αστυνομικούς στην πλατεία Σουλταναχμέτ, να τραβήξει κι ένα σύντομο βίντεο μπροστά από τον ναό, το οποίο μέχρι στιγμής έχει «σπάσει» το φράγμα των οκτώ χιλιάδων προβολών στον λογαριασμό του στα social media.

Πάντως, αυτό που κάνει τον Άγγελο Κριτσιώτη να ξεχωρίζει, είναι η σεμνότητά του. Μία ημέρα μετά την επάνοδό του από την Τουρκία, επέστρεψε κανονικά στην εργασία του, αν και όταν εμφανίστηκε στους συναδέλφους του στη Χαλυβουργία, δεν έπαψε να δέχεται συγχαρητήρια για τον μικρό «άθλο» που έφερε σε πέρας.
Διόλου άσχημα για τον νεαρό Βολιώτη, ο οποίος όσο χαμηλών τόνων είναι, τόσο ικανός δείχνει σ’ αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του εδώ και μισό περίπου χρόνο. Άρχισε να ασχολείται με την ποδηλασία μόλις τον περασμένο Μάρτιο, βρίσκοντας στα πεντάλ μία διέξοδο στην καραντίνα που επιβλήθηκε τότε λόγω του κορωνοϊού. Πάνω στο ποδήλατο ανακάλυψε μια άλλη πτυχή του εαυτού του, παράλληλα με την αντοχή του στις μεγάλες αποστάσεις και να ολοκληρώνει έτσι τις απαιτητικές κούρσες που κάνει. Τους τελευταίους μήνες καλύπτει όλο και μεγαλύτερες διαδρομές. Ξεκίνησε με τον γύρο της Θεσσαλίας. Με αφετηρία τον Βόλο, βρέθηκε έπειτα στην Αθήνα (μέσω Εύβοιας), ακολούθησε η Θεσσαλονίκη, ενώ η τέταρτη κατά σειρά κούρσα του έμελλε να είναι εκτός συνόρων. «Πέρα από τα χιλιόμετρα που βγάζω, μου αρέσει να περνάω μηνύματα σε κάθε διαδρομή. Όπως για παράδειγμα, όταν βρέθηκα από τον Βόλο στον Λευκό Πύργο, τρέχοντας στη μνήμη του Βασίλη Μάγγου. Η πρόκληση της Αγίας Σοφίας ήταν πολύ μεγάλη για μένα, ιδιαίτερα τώρα που έγινε τζαμί και θεωρώ πολύ άδικο όλο αυτό που συνέβη», εξομολογήθηκε.
Το ταξίδι δεν ήταν εύκολο. Όμως, ο τερματισμός τον έκανε να ξεχάσει καθετί που έγινε καθ’ οδόν: «Φτάνοντας στην Αγία Σοφία ένιωσα μεγάλη συγκίνηση. Διακινδύνεψα με το βίντεο, αφού η αστυνόμευση ήταν τεράστια, μέχρι και τεθωρακισμένα υπήρχαν στην πλατεία. Με έλεγξαν πολλές φορές, αλλά ευτυχώς δεν εντόπισαν το υλικό στο κινητό μου ή όπως για παράδειγμα τις φωτογραφίες με την ελληνική σημαία στα σύνορα».

Ενδιάμεσα βέβαια δοκίμασε πολλάκις τις αντοχές του: «Έφυγα από Βόλο την περασμένη Δευτέρα και έτρεξα επί 27 ώρες, μέχρι την Καβάλα. Το πρώτο ταρακούνημα, πάντως, το είχα στη Θεσσαλονίκη, όπου έμαθα από τον ξεναγό μου ότι δεν θα με συνόδευε, γιατί θεώρησε επικίνδυνο το εγχείρημα για έναν Έλληνα. Στην Ξάνθη μέσω γνωστών βρήκα άνθρωπο να με πάει, έναν Πομάκο οδηγό ταξί και αφού κανονίσαμε την αμοιβή, συνεχίσαμε. Πέρασα από τον συνοριακό σταθμό στις Φέρες, μέχρι που στα Μάλγαρα της Ραιδεστού με σταμάτησε η τουρκική αστυνομία, με τη δικαιολογία ότι ήμασταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Είχε και ελληνικές πινακίδες το ταξί, αλλά τέλος καλό, όλα καλά».
Επόμενος στόχος; Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα ξανακάνει τον γύρο της Θεσσαλίας και θα τρέξει για τη «Φλόγα» Μαγνησίας, τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το