Τοπικά

Αθλητικός και πολιτιστικός πολυχώρος στο Στεφανοβίκειο η αποθήκη του πρώην Γεωργικού Συνεταιρισμού

Σε αθλητικό, πολιτιστικό και τουριστικό πολυχώρο θα μετατρέψει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου την ανενεργή αποθήκη του πρώην Γεωργικού Συνεταιρισμού Στεφανοβικείου, με την ανακατασκευή της και την παράλληλη ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου της. Στην τελευταία συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό ελέγχου των δικαιολογητικών για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, με δαπάνη 38.799 ευρώ.

Να αναφερθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,7εκ. ευρώ περίπου.
Στόχος είναι η ανακατασκευή της αποθήκης και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον Δήμο, μέσα από τη μετατροπή του σε αθλητικό, πολιτιστικό, αλλά και τουριστικό πολυχώρο που θα περιλαμβάνει:
-Στον στεγασμένο χώρο της πρώην αποθήκης κλειστό γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, με χώρο αποδυτηρίων και τουαλετών, κλειστό γυμναστήριο καθώς και αίθουσα χορού με κυλικείο και αναψυκτήριο.
-Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου της πρώην αποθήκης (έκτασης περίπου 24 στρεμμάτων): Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, δύο γήπεδα τένις, παιδική χαρά, χώρος καθιστικού – αναψυκτηρίου, τεχνητή λίμνη, υπαίθριο θέατρο, αλσύλλιο πελαργών, διαδρομές για τρέξιμο, ποδηλασία ή περπάτημα αναψυχής.

Η αποθήκη, του πρώην Γεωργικού Συνεταιρισμού Στεφανοβικείου, βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 2010 χωρίς κάποια συντήρηση, με αποτέλεσμα η εγκατάλειψή του να είναι εμφανής, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Αρκετές ομάδες πολιτών και φορέων στα παλαιότερα χρόνια προσπάθησαν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση του κτιρίου, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα προβλήματα ασφαλείας και υγιεινής αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του κτιρίου, ενώ ο Δήμος τα τελευταία χρόνια προσπαθεί και αναζητεί χρηματοδοτήσεις μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για να αξιοποιήσει την αποθήκη.
Για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του κτιρίου της αποθήκης, με όρους οικονομικής βιωσιμότητας, εκτός από τις απαιτούμενες εργασίες αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, είναι απαραίτητη η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου (θερμοπρόσοψη, τοποθέτηση νεών διπλών υαλοστασίων κ.λπ.), καθώς και η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ (εξωτερικές ράμπες κ.λπ.), ώστε να ανταποκρίνονται οι εγκαταστάσεις στις σύγχρονες ανάγκες, στα νέα δεδομένα και στους νέους κανονισμούς.
Το πρόγραμμα προβλέπει την υποστήριξη από Τεχνικό Σύμβουλο, ο οποίος κρίνεται απαραίτητος για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των υποέργων, τις επικαιροποιήσεις των ΤΠΔ και ΤΔΥ, την έκδοση των δελτίων παρακολούθησης της προόδου της πράξης, την παρακολούθηση των δεικτών και την εκπόνηση των αντίστοιχων δελτίων κ.λπ.
Ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου έχει ιδιαίτερη σημασία στον συντονισμό των υποέργων της πράξης, στην παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων, στην αντιμετώπιση έκτακτων θεμάτων συντονισμού ενεργειών και στην αναθεώρησή τους.
Ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου, ως εκ των άνω, αφορά σε γενικές υπηρεσίες που απαιτούν εμπειρία στα προγράμματα με επιτυχημένες αναρτήσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί.

Ιστορικό – θέση
Η αποθήκη κατασκευάστηκε το 1989 από τον Γεωργικό Συνεταιρισμό Στεφανοβικείου. Το 2010 αγοράστηκε από τον τότε Δήμο Κάρλας σύμφωνα με το αρ. 3175 συμβόλαιο που υπογράφηκε στις 11 Ιανουαρίου 2010 ενώπιον της συμβολαιογράφου Παναγιώτας Σταύρου Παπαγεωργίου, κατοίκου Βελεστίνου.
Το ακίνητο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Ρήγα Φεραίου με τη δημιουργία των Καλλικρατικών Δήμων (Ν. 3852/7-6-2010 αρ. φύλλου 87). Από τότε η αποθήκη δεν χρησιμοποιείται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το