Τοπικά

Άθληση και καλοί φίλοι κατά της κατάθλιψης – Ο διάσημος νευροεπιστήμονας Γ. Παξινός στο Βόλο “Θ”

athlisi-filoi

Η άθληση και οι καλοί φίλοι αποτελούν δύο καλά όπλα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης που γίνεται όλο και πιο έντονη στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο διάσημος ψυχολόγος-νευροεπιστήμονας κ. Γιώργος Παξινός που βρέθηκε χθες στο Βόλο.

Αφορμή για την παρουσία του επιστήμονα που χαρτογράφησε τον εγκέφαλο του ανθρώπου και των πειραματόζωων ήταν η παρουσίαση του πρώτου μυθιστορήματός του με τίτλο «Κατ’ Εικόνα». Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 2015, στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ στις 9 Μαρτίου παρουσιάστηκε επίσημα και στην Αυστραλία. Το «Κατ’ Εικόνα» γράφτηκε σε μια διάρκεια 11 ετών, με συνεχή έρευνα, με διπλές επισκέψεις στους τόπους, στους οποίους αναφέρεται, με επιμονή στο στιλ της περιγραφής, με πάθος στην απόδοση των χαρακτήρων και των συναισθημάτων τους. Οι ήρωες ταξιδεύουν σε τέσσερις ηπείρους, με σκοπό την εύρεση της ταυτότητάς τους και στη διάρκεια αυτών των ταξιδιών θίγουν όλα τα ζητήματα, που απασχολούν τον άνθρωπο από γενέσεως.

20160316_190010
Την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του στο Βόλο συντόνισε ο σύμβουλος επικοινωνίας Σταύρος Πλουμιστός, ενώ η εταιρεία Global Attract βράβευσε τον Γιώργο Παξινό για την προσφορά του.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας η κ. Κολυνδρίνη, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης και προλόγισαν οι κ.κ. Αναστασία Τσιγκοτζίδου, επίκουρος καθ. του Τμ. Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Μάκης Τσάμης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χατζηδημητρίου Ελένη, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Φιλολόγων Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Κορμάς, καθ. Οικολογίας-Υδρόβιων Μικροοργανισμών του Παν. Θεσσαλίας, Βαραλής Γιάννης, επίκουρος καθ. Αρχαιολογίας του Παν. Θεσσαλίας.

20160316_190139
Για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου ο κ. Παξινός τόνισε πως οι χάρτες αυτοί χρησιμοποιούνται όπως οι οδικοί χάρτες, όπου μπορούν να προστεθούν διάφορες πληροφορίες, όπως τα κύτταρα, οι νευρομεταβιβαστές, οι υποδοχείς. Ο χάρτης χρειάζεται για την επέμβαση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπου ο γιατρός χρειάζεται ένα πιο λεπτομερή χάρτη του εγκεφάλου. Επίσης χρειάζεται ένας χάρτης των πειραματόζωων για τα μοντέλα ασθένειας που θέλουν να κάνουν οι γιατροί, ώστε να μεταφέρουν για παράδειγμα τις πληροφορίες από τον αρουραίο στον άνθρωπο για μια ασθένεια. Οι δικοί μου χάρτες χρησιμοποιούνται για πειραματόζωα στον πίθηκο, το πτηνό, τον αρουραίο, για να δουν τι συμβαίνει αν φτιάξουν ένα μοντέλο ασθένειας και πώς μπορούν να μεταφέρουν πληροφορίες στον άνθρωπο. Και μιλάμε κυρίως για ασθένειες του εγκεφάλου, όπως άνοια, αλτσχάιμερ, κατάθλιψη.
Ο κ. Παξινός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η ιατρική επιστήμη μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας και όχι να τη θεραπεύσει. Και αυτό μπορεί να γίνει και με τη σωματική άσκηση.
Για την κατάθλιψη ο κ. Παξινός είπε πως δύο καλοί τρόποι για την αντιμετώπισή της είναι η άθληση, αλλά και οι καλοί φίλοι. Ειδικά στην Ελλάδα που πλήττεται από την κρίση, οι Έλληνες έχουν το καλό ότι αναπτύσσουν καλές κοινωνικές σχέσεις και αυτό προσθέτει έτη ζωής.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα τιμητική για την πόλη η παρουσία του κ. Παξινού, ενώ το βιβλίο πραγματεύεται ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι η κλωνοποίηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το