Ελλάδα

Αθήνα και Σκόπια αρχίζουν απευθείας διαπραγμάτευση για το όνομα

Σε απευθείας διαπραγμάτευση για το όνομα, προχωρούν Αθήνα και Σκόπια με την πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται πιθανόν και εντός του Φεβρουαρίου.

Αυτό συμφώνησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην «μυστικο-φανερή» συνάντηση που έγινε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Την αποκάλυψη περί συμφωνίας για σύσταση ομάδων εργασίας με απευθείας αναφορά στους δύο ΥΠΕΞ έκανε στο Reuters ο κ. Ντιμιτρόφ προσδιορίζοντας την πρώτη συνάντηση μέσα στο Φεβρουάριο. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που είτε να επιβεβαιώνει είτε να διαψεύδει όσα αναφέρει ο σκοπιανός ΥΠΕΞ. Αυτό που είναι μέχρις στιγμής βέβαιον είναι ότι στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

«Θα ψάξουμε απευθείας λύσεις στη διαμάχη»

«Η πΓΔΜ και η Ελλάδα συμφώνησαν να συστήσουν ομάδες εργασίας υπό τους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίες θα αναζητήσουν λύση στην 25ετή διαμάχη για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Αναχωρήσαμε πεπεισμένοι ότι υπάρχει πρόθεση και από τις δυο πλευρές να προχωρήσουμε», σημείωσε ο Ντιμιτρόφ.

Τόνισε ότι και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συστήσουν ομάδες εργασίας για να διαπραγματευτούν απευθείας πιθανές λύσεις στη διαμάχη.

«Περιμένω ότι η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός Φεβρουαρίου», είπε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ.

«Εχουμε τεράστια ευθύνη», είπε ο Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας ότι η πΓΔΜ γνωρίζει τις ανησυχίες της Αθήνας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πείσουμε τους Ελληνες συναδέλφους μας ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ της χώρας μας και της περιφέρειας στη βόρεια Ελλάδα» αποκάλυψε το διαρκές αγκάθι.

Σχετικά με την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι ελπίζει να οριστεί τον Ιούνιο μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ θα επιδιώξει να λάβει και μια πρόσκληση για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι ήδη μέλη οι περισσότερες γειτονικές χώρες.

Σιωπηρή επιβεβαίωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ
Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης δεν υπήρξε καμιά αντίδραση στην ανακοίνωση των απευθείας διαπραγματεύσεων Κοτζιά- Ντιμιτρόφ που έγινε από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ. Γεγονός που μπορεί να εκληφθεί ως σιωπηρή επιβεβαίωση της είδησης.

«Σήμερα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να λυθεί ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα, όσο την ταλαιπωρεί, αλλά ταλαιπωρεί και τα Βαλκάνια και τη διεθνή κοινότητα -εννοώ η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Βαλκάνια- για 25 χρόνια» ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας. Ο υπουργός μίλησε για την ανάγκη για όσο το δυνατόν συναινετική λύση.

« Την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει η κυβέρνηση και θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να οικοδομηθεί, μια όσο το δυνατόν περισσότερο συναινετική λύση» ανέφερε τονίζοντας ωστόσο πως δεν υφίσταται θέμα δεδηλωμένης σε περίπτωση αρνητικής τοποθέτησης των ΑΝΕΛ επί της λύσης. Μια μέρα νωρίτερα το Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ επαναβεβαίωσε την πάγια θέση του κόμματος « οχι στην ονομασία Μακεδονία και στα παράγωγά της». Ωστόσο ο Πάνος Καμμένος διατήρησε μια σχετική ευελιξία όταν στην ομιλία του στο κομματικό όργανο είπε ότι ο ελληνικός όρος Μακεδονία αποκλείεται αλλά θα μπορούσε να γίνει δεκτός σλαβικός όρος. Ο κυβερνητικός εταίρος έδειξε ξανά προς ένα συμβούλιο αρχηγών.

Μητσοτάκης: Χωρίς κοινή πρόταση ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ δεν πάω σε συμβούλιο αρχηγών

Την θέση του ότι δεν παραβρεθεί σε μια ενδεχόμενη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αν η κυβέρνηση δεν καταθέσει κοινή πρόταση με τους ΑΝΕΛ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ξεκαθάρισε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα πάω σε Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αν δεν υπάρχει αποσαφηνισμένη ενιαία θέση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Παράλληλα τάχθηκε ενάντια στα συλλαλητήρια χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υπάρξει απαγορευτικό στα «γαλάζια» στελέχη που θέλουν να συμμετάσχουν. «Καθένας είναι ελεύθερος να συμμετάσχει σε συλλαλητήρια, αλλά όπως έχει πει και ο ιδρυτής της παράταξης μας Κωνσταντίνος Καραμανλής η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συλλαλητήρια».Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της ΝΔ για το Σκοπιανό που είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και αλλαγές στα άρθρα του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, που αναφέρονται στις επεκτατικές βλέψεις των Σκοπίων. «Το πακέτο πρέπει να είναι συνολικό. Εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο η θέση μας περί αρραγούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να μπούμε στη συζήτηση. Μυστική διπλωματία, διχαστικός λόγος και εθνική συναίνεση δεν πάνε μαζί» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ και πήρε θέση για την επίθεση του υπουργείου Εξωτερικών στην εκκλησία. «Είναι απαράδεκτο το να χαρακτηρίζεται κάποιος χρυσαυγίτης επειδή έχει ευαισθησία» είπε.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το