Πολιτισμός

Αθέατες πλευρές της Ιστορίας “φωτίζουν” κείμενα σύγχρονων συγγραφέων της Μαγνησίας

Τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, μίας εποχής που γέννησε ήρωες οι οποίοι αγγίζουν τα όρια του μύθου, δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους στη λογοτεχνία και τις τέχνες γενικότερα. Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ) προσέγγισε την επέτειο των διακοσίων ετών με μία προσεγμένη έκδοση, επιχειρώντας να προσεγγίσει την Ιστορία μέσα από τον πεζό και ποιητικό λόγο εγχώριων δημιουργών.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του φορέα κ. Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, μίλησε για την κυκλοφορία του αφιερώματος που επιμελήθηκε το ΚΕΒΙΜΑΣΥ και τιτλοφορείται «Επιβιώσεις του Εικοσιένα σε γραπτά κείμενα σύγχρονων συγγραφέων της Μαγνησίας». Με τις εκδηλώσεις για τη 200ή επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης που οδήγησε στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού έπειτα από σκλαβιά αιώνων, να βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Αναγνωστόπουλος στάθηκε στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από ντόπιους συγγραφείς. Ο Κώστας Ακρίβος έγραψε για τον Καραϊσκάκη με το «Πότε διάβολος, πότε άγγελος» (Μεταίχμιο), η Λένα Διβάνη στο «Πικρό ποτήρι» (Πατάκης) έδωσε ρόλο πρωταγωνιστή στον Καποδίστρια, ο Γιώργος Σούρλας παρουσίασε το βιβλίο του για τη συνεισφορά της Μαγνησίας στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ενώ ο Θεσσαλονικιός Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος περνάει τον περισσότερο καιρό στο κτήμα του στα Πλατανίδια και δικαίως λογίζεται ως «δικός» μας, καταπιάστηκε με τον Ανδρούτσο στο «Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε» (Άγρας).

«Η συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων στάθηκε αφορμή στον πνευματικό κόσμο να στρέψει τα φώτα στους πρωταγωνιστές του 1821», παραδέχθηκε ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος έπειτα αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η λογοτεχνία στη συγκεκριμένη συγκυρία: «Τέτοια έργα, είτε λογοτεχνικά είτε ιστορικές μελέτες, υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι έζησαν εδώ οι πρόγονοί μας, οι οποίοι πολέμησαν, μάτωσαν και θυσιάστηκαν, για να είμαστε σήμερα εδώ και να ονειρευόμαστε. Η φετινή επέτειος αναθέρμανε επίσης τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Και δεν εννοώ κάποια νοσηρή πατριδολατρεία, αλλά μία καθαρή και γνήσια αγάπη προς την Ελλάδα. Το επετειακό κλίμα των ημερών μας έδωσε την ευκαιρία να στρέψουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν και να επανεκτιμήσουμε την Ιστορία μας».

Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας ήταν το ζητούμενο για τους ανθρώπους του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, οι οποίοι προσπάθησαν να εντοπίσουν σε κείμενα σύγχρονων συγγραφέων παραπομπές στην Ελληνική Επανάσταση. «Το βιβλίο είναι ένδειξη ότι κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να δείχνουν τον σωστό δρόμο και βγάζουν στην επιφάνεια αθέατες πλευρές της Ιστορίας. Όπως για παράδειγμα, η συμμετοχή των Μικρασιατών στον Αγώνα του ’21 ή η παρουσία νέων ανθρώπων από τη Μαγνησία στον Ιερό Λόχο του Υψηλάντη, που πολέμησαν στο Δραγατσάνι. Αυτό με κάνει περισσότερο περήφανο, ενώ με τοποθετεί στον τόπο μου πιο σταθερά. Εφορμώντας από το Εικοσιένα, δικαιώνεται η προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας, για να διατηρήσουμε κάτι από το παρελθόν. Το παρελθόν, μαζί με το παρόν και το μέλλον μπορεί να είναι μία σχηματική γραμμή, ουσιαστικά όμως είναι ένα πράγμα: Η πορεία της ζωής. Η ίδια η ζωή μας. Ας έχουμε υπόψη μας το εξής: Λέξεις, όπως η πατρίδα, η θρησκεία, η οικογένεια, η ελευθερία, η Δημοκρατία, έχουν περιεχόμενο που παραπέμπει στην Ιστορία μας. Γι’ αυτό πρέπει να τις θυμόμαστε σε καθημερινή βάση και όχι μόνο στις επετείους», κατέληξε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το