Τοπικά

Αθ. Λιούπης: Πλέγμα μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης ανηλίκων

Με στόχο όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ασφαλές περιβάλλον, χωρίς κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική υγεία τους, εισάγοντας συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης της παιδικής κακοποίησης έρχεται την Πέμπτη προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με εισηγητή τον Βουλευτή Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιο Λιούπη. Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις για το μείζον ζήτημα της αναδοχής και υιοθεσίας και θέτει το πλαίσιο του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία.

Το σχέδιο νόμου φέρει ένα απολύτως θετικό κοινωνικό πρόσημο χωρίς να ακυρώνει προηγούμενες πρωτοβουλίες, αλλά κάνοντας βελτιώσεις στο ήδη ισχύον πλαίσιο. Σημαντικό είναι και το γεγονός πως οι εμπλεκόμενοι φορείς χαιρέτισαν τη νομοθετική πρωτοβουλία στη διαδικασία της διαβούλευσης, κατανοώντας την βούληση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου για τη θετική επίλυση σημαντικών θεμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Σε ότι αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, όλοι οι φορείς παιδικής προστασίας υποχρεούνται να δράσουν αμέσως μόλις υποπέσει στην αντίληψή τους με οποιονδήποτε τρόπο περιστατικό κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκου. Καθοριστικός είναι πλέον ο ρόλος του Υπεύθυνου Προστασίας Ανηλίκων, που οφείλει να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για κάθε σχετική καταγγελία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: καμία κακοποιητική συμπεριφορά οποιασδήποτε μορφής με θύμα παιδί δεν γίνεται ανεκτή και δεν μένει ατιμώρητη.

Με το νομοσχέδιο καλύπτεται ένα σοβαρό κενό που υπάρχει στην ισχύουσα νομοθεσία, καθώς όλοι όσοι εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (ακόμα και αν παρέχουν εθελοντική εργασία), δεν επιτρέπεται να έχουν καταδικαστεί ή ακόμα και να έχει ασκηθεί εις βάρος τους ποινική δίωξη για τα εξής αδικήματα: α) κατά της γενετήσιας ελευθερίας, β) ενδοοικογενειακής βίας, γ) εμπορία ανθρώπων, δ) εμπορία ναρκωτικών.
Σημαντική τομή και το Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, που αποτελεί τον πρώτο πανελλαδικά ψηφιακό μηχανισμό τέτοιου είδους στον οποίο θα καταγράφονται από τους Υπεύθυνους Προστασίας Ανηλίκων όλες οι περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης.

Ένα από τα καινοτόμα και σημαντικά στοιχεία που εισάγονται είναι το πρόγραμμα “Κυψέλη” . Με το εν λόγω πρόγραμμα οι βρεφικοί και νηπιακοί σταθμοί μετατρέπονται από χώροι φύλαξης των παιδιών σε παιδαγωγικοί χώροι πολύπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους. Για πρώτη φορά, όλοι οι σταθμοί , ιδιωτικοί και δημόσιοι αποκτούν συγκεκριμένο, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα, με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων κάθε παιδιού χωριστά . Για πρώτη φορά εισάγεται η υποχρεωτική τακτική παρακολούθηση των βρεφών και νηπίων από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, για τον εντοπισμό τυχόν μαθησιακών δυσκολιών και αναπτυξιακών προβλημάτων, ώστε να εκκινήσει πρώιμη παρέμβαση, όπου απαιτείται.

Παράλληλα, με το μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 180 εκ. ευρώ, για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς παρέχεται πραγματική στήριξη προς τις οικογένειες και ιδίως στις εργαζόμενες μητέρες, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας .

Το νομοσχέδιο όμως αφορά και στο θέμα της αναδοχής και υιοθεσίας, καθώς, μεταξύ άλλων, καλύπτει ένα σημαντικό κενό μιας και εισάγονται απευθείας στα Ειδικά Μητρώα Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων τα παιδιά που δεν φιλοξενήθηκαν ποτέ σε ιδρύματα, αλλά εισέρχονται στο σύστημα αναδοχής απευθείας από το Νοσοκομείο.
Επιπλέον, στηρίζοντας στην ουσία τον θεσμό της αναδοχής, διευρύνονται τα ηλικιακά όρια περιλαμβάνοντας πλέον όσους είναι 25 έως 75 ετών και έχουν διαφορά ηλικίας από τον αναδεχόμενο 18-60 έτη. Εξορθολογίζεται η διαδικασία της Εποπτείας Αναδοχής, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δρουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα με τους αναδόχους και ενισχύεται ο ρόλος του Κοινωνικού Συμβούλου, που ασκεί εποπτεία στις προνοιακές δομές.

Η Ελλάδα γίνεται μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εισάγει τον προσωπικό βοηθό για άτομα με αναπηρία. Δικαιούχοι είναι , όπως ήταν γενική απαίτηση των οικογενειών με μέλη ΑμεΑ, όλα τα άτομα με αναπηρία “ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και τόπου διαβίωσης”, χωρίς να χάνουν κανένα προνοιακό επίδομα που ήδη λαμβάνουν μέσω ΟΠΕΚΑ. Για το πιλοτικό στάδιο θα αξιοποιηθούν 42,2 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων Υπηρεσίας Προσωπικού Βοηθού και πληροφοριακό σύστημα στο πλαίσιο του ΟΠΕΚΑ.

“Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου με ουσιαστικό κοινωνικό χαρακτήρα. Δεν έρχεται για να ακυρώσει όσες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν, ούτε να διχάσει. Έρχεται για να βελτιώσει σε βάθος το υπάρχον πλαίσιο για να μπορούν όλα, ανεξαιρέτως τα παιδιά να ζήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, για να μπορούν όλα τα άτομα με αναπηρία να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους. Η Κυβέρνησή μας για ακόμη μια φορά στέκεται δίπλα στην κοινωνία, αφουγκραζόμενη τις πραγματικές ανάγκες της και με στόχο να ενισχύσει, να προστατεύσει και να στηρίξει τα δικαιώματα όλων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιούπης, ο οποίος εισηγείται το εν λόγω νομοσχέδιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το