Τοπικά

Aθ. Λιούπης: Να δοθούν προκαταβολές αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον Ιανό αγρότες

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης ζητώντας να πιστωθούν στους λογαριασμούς των πληγέντων από τον Ιανό αγροτών της Μαγνησίας, προκαταβολές των αποζημιώσεων.
Αναλυτικά, ο κ. Λιούπης αναφέρει στην ερώτησή του:

“Σε σχέση με την αντιμετώπιση των καταστροφών από τον κυκλώνα «Ιανό’ ο ΕΛ.Γ.Α. αξιοποίησε για πρώτη φορά πρωτοποριακές μεθόδους τηλεπισκόπησης, κάνοντας χρήση δορυφορικών εικόνων και επιτόπιων γεωχωρικών επισημάνσεων στις πληγείσες περιοχές. Άμεσα, με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και τη θέσπιση γενναίας χρηματοδότησης, πραγματοποιήθηκε ταχύτατα η εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού για τη στήριξη των παραγωγών.
Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, -σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός από την ημερομηνία λήξης υποβολής δηλώσεων ζημίας-, καταβλήθηκαν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στις καλλιέργειες του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ, σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους που ζημιώθηκαν.
Ο ΕΛ.Γ.Α. εφήρμοσε τον Κανονισμό Ασφάλισης φυτικού και ζωικού κεφαλαίου για τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων, και -κυρίως- για πρώτη φορά υπολόγισε την αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς τη μείωση κατά 20%, όπως μέχρι τώρα συνηθίζονταν.
Δυστυχώς, όπως πληροφορήθηκα, στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού Μαγνησίας δεν πιστώθηκαν προκαταβολές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί εύλογα να αισθάνονται αδικημένοι, καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις τους μετά την καταστροφή έχουν αυξηθεί και αναμένουν αγωνιωδώς έστω και μέρος της αποζημίωσής τους.
Επειδή, η εκκαθάριση των υποχρεώσεων του ΕΛ.Γ.Α., ως προς τις αποζημιώσεις των ζημιών του «ΙΑΝΟΥ» συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό
Επειδή, η ολοκλήρωση των πορισμάτων και της επεξεργασίας τους από τα πληροφοριακά συστήματα του Οργανισμού, προβλέπεται να γίνει μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021.
Επειδή, το ζήτημα αφορά σημαντικό αριθμό ζημιωθέντων αγροτών στο Νομό Μαγνησίας
Επειδή, η επόμενη πληρωμή προκαταβολών προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020.

Κατόπιν των ως άνω,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1) Σε ποιό γεγονός οφείλεται η μη καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες του Νομού Μαγνησίας;
2) Θα πιστωθούν και πότε προκαταβολές στους ζημιωθέντες παραγωγούς από τη θεομηνία του Ιανού Ν. Μαγνησίας;”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το