Τοπικά

Ατάιστα ζώα λόγω αδυναμίας προμήθειας ζωοτροφών – Οικονομική στήριξη ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Σε δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας που δεν μπορούν να προμηθευτούν τις απαραίτητες ποσότητες ζωοτροφών για να ταΐσουν τα ζώα τους, ώστε, να μπορέσουν να δώσουν γάλα, αλλά και να γεννήσουν.

Ήδη εισερχόμαστε στην περίοδο που τα ζώα θα αρχίσουν να γεννούν, αλλά η αγωνία για το κατά πόσο θα παραμείνει ενεργό το ζωικό κεφάλαιο, είναι μεγάλη.
«Το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 30% και είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση» ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων κ. Χαρούλα Διβάνη και συμπλήρωσε πως «στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το κόστος των ζωοτροφών, ανέφερε ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ. Αυτό, όμως εμάς δεν μας αγγίζει, καθώς ακόμη και να κατέβει ο ΦΠΑ, η αγορά των ζωοτροφών με τις υπάρχουσες τιμές είναι πολύ δύσκολη για εμάς. Γι’ αυτό και ζητάμε μια οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να αγοράσουμε ζωοτροφές, διαφορετικά θα έχουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς δεν θα τραφούν σωστά τα ζώα μας και δεν θα βγάλουν σωστά αρνιά και κατσίκια, ούτε θα μπορέσουμε να αρμέξουμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά ζώα που είναι ατάιστα και συνάδελφοι που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Και είναι η αρχή του κακού, αφού αν δεν ταΐσουμε τα ζώα μας, δε θα μπορέσουμε να πάρουμε γάλα και θα καταστραφούμε. Το κόστος παραγωγής ανέβηκε πολύ και δεν μπορούμε να το καλύψουμε. Είναι μια αλυσίδα η όλη διαδικασία. Επίσης προηγήθηκε το καλοκαίρι και η ξηρασία που τα ζώα δεν μπορούσαν να βοσκήσουν, γιατί δεν είχαν τροφές για να φάνε. Το έδαφος ξεράθηκε και, όσοι κτηνοτρόφοι δεν είναι μετακινούμενοι, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους, έχουν τεράστιο πρόβλημα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ενήμερο από συλλόγους και ομοσπονδίες για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Και το υπουργείο μπορεί να μας βοηθήσει για να κάνουμε μια αρχή. Έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις, όπως τα 20 ευρώ για το πρόβατο και το κατσίκι. Ακόμη περιμένουμε την απάντηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρέπει να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι, ειδικά οι μικρομεσαίοι».
Η κ. Διβάνη αναφέρθηκε και στη ενιαία οικονομική ενίσχυση από την οποία θα δοθεί το 70% εντός Οκτωβρίου. «Συνήθως αυτή η ενίσχυση δινόταν στα τέλη Οκτωβρίου. Όμως έχουμε πληροφορίες ότι φέτος μπορεί να δοθεί νωρίτερα και μακάρι να γίνει έτσι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το