Τοπικά

Ασυνειδησία δίχως τέλος – Καθημερινό φαινόμενο η κατάληψη θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ στο κέντρο του Βόλου

Ασυνείδητοι οδηγοί, έλλειψη παιδείας και σεβασμού παρατηρούνται στους δρόμους του Βόλου. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει δυστυχώς συχνά και είναι επιεικώς απαράδεκτο είναι η «κατάληψη» μίας θέσης στάθμευσης στην οποία υπάρχει σήμανση για ΑμέΑ. Το πρόβλημα είναι εντονότερο τις ημέρες που είναι ανοιχτή η εμπορική αγορά του Βόλου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» Πέτρος Μπέλλος το πρόβλημα με την παράνομη στάθμευση σε γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ παρατηρείται ως επί το πλείστον στο κέντρο του Βόλου. «Και εγώ έχει τύχει να έρθω σε αντιπαράθεση με οδηγούς που καταλαμβάνουν παράνομα μία θέση στάθμευσης ΑμεΑ. Δυστυχώς υπάρχουν οδηγοί που δεν αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα».
Όσο για τους παράνομους «καταληψίες» θέσεων, παρατηρούνται δύο κατηγορίες. Είναι αυτοί που σταθμεύουν πάνω στη θέση ΑμεΑ και απομακρύνονται από το όχημά τους, αλλά και αυτοί που κάνουν «στάση» πάνω στη συγκεκριμένη θέση, που δεν προορίζεται για αυτούς, προφασιζόμενοι δουλειά που έχουν να κάνουν άμεσα. «Είναι το λεγόμενο για δύο λεπτά» σημείωσε ο κ. Μπέλλος.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει τύχει μέλη του «Ιππόκαμπου» να επικοινωνήσουν με το Σωματείο για περιστατικά παράνομης στάσης ή στάθμευσης αλλά και άτομα που δεν είναι μέλη του, ζητώντας την παρέμβασή του. Οι παραβάτες δεν έχουν φύλο, είναι και άνδρες και γυναίκες.

Φυσικά στον Βόλο δεν έχει εκλείψει και το φαινόμενο να εκνευρίζονται οι παραβάτες αντί να ζητήσουν συγνώμη και να φύγουν αμέσως από τη θέση που παράνομα κατέλαβαν. Αντίθετα αντιδρούν προφασιζόμενοι ότι έχουν κάποια επείγουσα δουλειά. Αντί να κάνουν ακόμη έναν ή δύο γύρους στο τετράγωνο για να βρουν κάπου να παρκάρουν, επιλέγουν την εύκολη λύση, αναγκάζοντας με αυτό τον τρόπο να ταλαιπωρηθεί στην κίνηση ένα άτομο με αναπηρία για να βρει που θα αφήσει το αυτοκίνητό του.

Ευτυχώς, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία ευαισθητοποίηση πολιτών που καταγγέλλουν τις παράνομες σταθμεύσεις σε θέσεις ΑμεΑ στη δημοτική αστυνομία, ενώ συστηματικοί έλεγχοι γίνονται από τους δημοτικούς αστυνομικούς.
Για τις ειδικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Παρατηρούνται ωστόσο μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου κάποιος οδηγός πάρκαρε και, αφού ενημερώθηκε ότι επρόκειτο για συγκεκριμένη θέση, αποχώρησε.

«Το σημαντικό για να μην υπάρχουν τέτοιες νοοτροπίες είναι η παιδεία. Βέβαια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και η οδηγική κουλτούρα τα τελευταία χρόνια. Εμείς ως Σωματείο συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στα σχολεία και πιστεύω πως σιγά σιγά με την παιδεία αλλάζει και η νοοτροπία. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, αλλά και στην ελεύθερη μετακίνηση μέσω των ραμπών στα πεζοδρόμια» σημείωσε ο κ. Μπέλλος. Προβλήματα με «φρακαρισμένες» ράμπες δυστυχώς παρατηρούνται στον Βόλο, καθώς έχουν «καταληφθεί» από ποδήλατα ή μηχανάκια. Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνο σε άτομα με αναπηρία, αλλά και μητέρες με καροτσάκια, ηλικιωμένους και όποιον άλλο έχει δυσκολία στη μετακίνηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το