Τοπικά

Ασύμφορα τα POS για επαγγελματίες στη Μαγνησία – Ειδικά για όσους διαθέτουν επιχείρηση με μικρό κέρδος

Ασύμφορα τα μηχανήματα POS για ελεύθερους επαγγελματίες που δουλεύουν τις επιχειρήσεις τους με μικρό κέρδος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιπτερούχοι, φαρμακοποιοί, βενζινοπώλες κ.ά. Οι προμήθειες των τραπεζών, παρά τις μειώσεις του τελευταίου καιρού, κυμαίνονται από 0,5% έως 1,5% ανάλογα την περίπτωση, μεταξύ άλλων, ο τζίρος, το είδος, το κέρδος κ.ά., όταν στο εξωτερικό κυμαίνεται στο 0,2%. Το πλαστικό χρήμα έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Βολιωτών, αφού μέσω αυτού «χτίζεται» και το αφορολόγητο.

«Χαράτσι» και ασύμφορο χαρακτηρίζει τα POS, λόγω των προμηθειών των τραπεζών, ο κ. Άγγελος Τσαβές, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας.
«Όταν το κέρδος σε έναν πρατηριούχο καυσίμων είναι της τάξης του 2%-3%, το να σου ζητεί η τράπεζα προμήθεια για το POS 0,7% στον τζίρο ουσιαστικά είναι ασύμφορο» επισημαίνει ο ίδιος.
Όπως λέει ο κ. Τσαβές, «στο τέλος οι προμήθειες μέσω POS θα μετακυλήσουν στους καταναλωτές. Η βενζίνη είτε θα φτάσει στα 2 ευρώ είτε θα κλείσουν τα μαγαζιά τους οι πρατηριούχοι καυσίμων. Δεν θα μείνει κανένας».
Η προμήθεια τραπεζών μέσω μηχανημάτων POS ήταν 1%, ενώ σήμερα έχει πέσει στο 0,5% με 0,7%, αλλά πρέπει να γίνει το πολύ 0,2% για να μπορεί ένας πρατηριούχος καυσίμων να αντεπεξέλθει και να μην μπει «μέσα», σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας.
Ο κ. Άγγελος Τσαβές τονίζει ότι πλέον η πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων χρειάζεται έναν υπάλληλο που να απασχολείται μόνο στο μηχάνημα POS, ενώ χειμερινούς μήνες με το πετρέλαιο θέρμανσης η προμήθεια μέσω μηχανήματος αποδοχής χρεωστικής κάρτας μπορεί να φτάνει και στα 1.200 με 1.300 ευρώ, δηλαδή όσο δύο μισθοί.
«Ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι ότι όταν κάποιος πληρώνει μέσω POS τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα την επόμενη μέρα για να πληρώσεις υποχρεώσεις που τρέχουν. Και η προμήθεια κρατιέται στο σύνολο του ποσού και όχι στο κέρδος του πρατηριούχου» ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Άγγελος Τσαβές τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ όλων των επαγγελματικών κλάδων και να διαμαρτυρηθούν για αυτή την κατάσταση, ώστε να μπει «φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS.
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Τόπας, πρόεδρος της Ένωσης Περιπτερούχων Μαγνησίας, επισημαίνει ότι ο κλάδος δεν μπορεί να τοποθετήσει POS, διότι τα ποσοστά κέρδους είναι πολύ χαμηλά.
«Όταν στο πακέτο τσιγάρων το κέρδος κυμαίνεται από 2,5% έως 3% ή στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας στο 2%, δεν συμφέρει στον περιπτερούχο το μηχάνημα POS. Η προμήθεια κρίνεται υπερβολική και επί του συνολικού ποσού και όχι επί του κέρδους» συμπληρώνει ο ίδιος.
Στο ένα πακέτο τσιγάρων το μικρότερο κέρδος για έναν περιπτερούχο είναι 8 λεπτά και το μέγιστο 17 λεπτά. Αν πληρωθεί ο περιπτερούχος μέσω POS τότε η προμήθεια θα είναι με τα σημερινά δεδομένα περίπου 2,5 με 3 λεπτά.
«Αν δεν γίνει κάτι, είτε να ανέβουν τα ποσοστά κέρδους μας είτε να πέσουν οι προμήθειες των τραπεζών για τα μηχανήματα POS, τότε δεν θα μείνει περίπτερο ανοιχτό, θα κλείσουν όλα. Δυστυχώς δεν υπάρχει ρευστότητα στον κόσμο. Το 50% πληρώνει με χρεωστική κάρτα» τονίζει ο κ. Βασίλης Τόπας.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «ευελπιστούμε τα περίπτερα να μην ενσωματωθούν στην υπουργική απόφαση με τη λίστα των επαγγελμάτων που μέχρι τέλος Ιουνίου πρέπει να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά μηχανήματα POS. Στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την υφυπουργό κ. Παπανάτσιου και σύντομα θα συναντηθούμε για να πιέσουμε, ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα στο θέμα».
Ο κ. Κ. Ματσιόλης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό δεν μπορούμε να μη βάλουμε μηχανήματα POS στα φαρμακεία μας. Κινηθήκαμε πανελλαδικά, αλλά και τοπικά για την αναλγησία του μέτρου και συνεχίζουμε».

Και στο βάθος ανατιμήσεις;
Σύμφωνα με ειδικούς, η κίνηση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για υποχρεωτικά μηχανήματα POS για τη χρήση πλαστικού χρήματος και λόγω των υπέρογκων προμηθειών των τραπεζών σε ορισμένους κλάδους που έχουν μικρό κέρδος, θα έχει ως αποτέλεσμα ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα.
Οι προμήθειες των τραπεζών για μηχανήματα αποδοχής χρεωστικών καρτών κρίνονται υπερβολικές και στο τέλος το κόστος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα το μετακυλήσουν στον καταναλωτή.

Λοΐζος Ασβεστάς

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το