Τοπικά

Αστυνομικοί γίνονται και… καθαρίστριες “Θ”

neo-astynomiko-megaro

Καθαρίζουν μόνοι τους τα Τμήματα ή βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για καθαρίστρια… Ορισμένες φορές βάζουν από την τσέπη τους και για τα οχήματα που χρησιμοποιούν, καθώς έχουν διανύσει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και μένουν στον δρόμο… Ο λόγος για την κρίση, που έχει χτυπήσει και τη λειτουργία της Αστυνομίας στη Μαγνησία και σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση που υλοποιείται, προκαλεί τριγμούς.
Το φιλόδοξο σχέδιο της αναδιάρθρωσης προβλέπει μεταξύ άλλων συγχώνευση του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου με αυτό της Ν. Ιωνίας και δημιουργίας ενός Τμήματος, που θα ονομάζεται Αστυνομικό Τμήμα Βόλου και θα στεγάζεται στο αστυνομικό μέγαρο, στην περιοχή Αλιβερίου Ν. Ιωνίας.
Σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου στεγάζεται στην οδό Αλεξάνδρας με Κουμουνδούρου, σε κτίριο που είναι δωρεά. Ωστόσο αν και ήδη το Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ιωνίας έχει μεταστεγαστεί στο νέο υπερσύγχρονο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, η εξοικονόμηση αστυνομικών, όπως είχε υποστηριχθεί, δεν είναι ορατή στην πόλη. Ο ίδιος φόβος υφίσταται και για την περίπτωση, που θα μεταστεγαστεί και το Τμήμα Βόλου στη Διεύθυνση.
Η δραματική έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις ελλείψεις πόρων αναγκάζουν τους αστυνομικούς, να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν καθαρίστρια ή να καθαρίζουν οι ίδιοι το Τμήμα, όπως σημειώνει η Ένωσή τους.
«Καλούμαστε να καθαρίζουμε μόνοι μας κρατητήρια και τα αστυνομικά τμήματα ή να πληρώνουμε οι ίδιοι καθαρίστριες, μιας και οι συμβάσεις για καθαριότητα των τμημάτων έχουν διακοπεί… Πώς είναι δυνατόν μια ολόκληρη πόλη, με πληθυσμό που αγγίζει τις 100.000, να αστυνομεύεται από έναν αστυνομικό σε ένα περιπολικό όχημα ανά οχτάωρο; Συνεπώς η πόλη στερείται τις πολύτιμες υπηρεσίες του αστυνομικού τμήματος και ουσιαστικά, οι πολίτες μένουν απροστάτευτοι. Οι δε αστυνομικοί του Τμήματος, πραγματικά μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών, οι εκτελούντες μάχιμη υπηρεσία, δε λαμβάνουν τις ημερήσιες αναπαύσεις τους απασχολούμενοι συνεχώς σε υπηρεσία», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας Αργ. Διχτάς.
Αν το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου μεταστεγαστεί στην Αστυνομική Διεύθυνση, τότε θα χαθεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών σε αυτό στο κέντρο της πόλης.

Περιπολικά, που θα απαξιούσαν  τα ΚΤΕΟ να τα ελέγξουν…
Αναφορικά με την υλικοτεχνική υποδομή των Τμημάτων, οι αστυνομικοί την χαρακτηρίζουν «για κλάματα», αφού από τα τρία περιπολικά δεκαετίας στο Τμήμα του Βόλου, τα δύο εξ’ αυτών έχουν διανύσει πάνω από 500.000 χιλιόμετρα έκαστο, το δε τρίτο, σε καλύτερη μεν κατάσταση, σύντομα θα καταστεί επισφαλές, καθώς χρησιμοποιείται 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο…
Αλλά και στο Τμήμα Ν. Ιωνίας, που έχει μεταστεγαστεί στη Διεύθυνση, στο Αλιβέρι, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, τόσο από άποψη προσωπικού, όσο και πόρων και υλικοτεχνικής υποδομής.
Αστυνομεύει μια περιοχή 50.000 κατοίκων, ενώ είναι αρμόδιο και για τις μεταγωγές κρατουμένων. Με την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης υπολογιζόταν ότι θα γινόταν εξοικονόμηση 47 αστυνομικών, κυρίως από τη συγχώνευση των Τμημάτων Βόλου και Ν. Ιωνίας, που είναι το 10% της υπηρετούσας σήμερα δύναμης αστυνομικών στη Μαγνησία (σύνολο 470 περίπου). Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί η συγχώνευση του Τμήματος Ν. Ιωνίας με τη Διεύθυνση με τη διοχέτευση περισσοτέρων αστυνομικών σε μάχιμες θέσεις.
«Τα περιπολικά οχήματα, φορτωμένα με χιλιάδες χιλιόμετρα, δεν θα περνούσαν την είσοδο οποιουδήποτε ΚΤΕΟ. Το μεταγωγικό όχημα του Τμήματος της Ν. Ιωνίας, που μεταφέρει καθημερινώς κρατούμενους και αστυνομικούς συνοδούς, προσομοιάζεται με νεκροφόρα, που συχνά ακινητοποιείται στην εθνική οδό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή κατά πρώτο λόγο των επιβαινόντων σε αυτό και το μεροκάματο των συναδέλφων κατά δεύτερο, μιας και σε μια ενδεχόμενη απόδραση, θα κληθούν να λογοδοτήσουν», προσθέτει ο κ. Διχτάς.
Για αλεξίσφαιρα γιλέκα ή φορητούς ασυρμάτους εξάλλου δε γίνεται λόγος από τους αστυνομικούς, καθώς και αυτά επιβαρύνουν την τσέπη τους, αφού τα αγοράζουν από το πενιχρό τους εισόδημα.

Ίδια κατάσταση και στην περιφέρεια
Τα Τμήματα Αλμυρού και Βελεστίνου που αστυνομεύουν μια τεράστια γεωγραφικά περιοχή, με ένα πολιτικό αεροδρόμιο που καλύπτεται με υπερωρίες των εκτελούντων εκεί υπηρεσία, έχουν επίσης άμεση ανάγκη προσωπικού, αλλά και με οχήματα, τα οποία θα έχουν τουλάχιστον «καθίσματα και ρόδες, ενώ κυκλοφορούν με 600.000 χιλιόμετρα… Όταν δεν έχουμε πτήσεις στη Ν. Αγχίαλο, μόνον η πινακίδα θυμίζει ότι εκεί στεγάζεται αστυνομικό τμήμα», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας.
Με ελάχιστο προσωπικό και με ένα μόλις κατάλληλο όχημα έκαστο, τα τμήματα των Μηλεών και της Περιφέρειας, καλύπτουν όλο το Πήλιο, «γράφοντας» καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα, προκειμένου να εμφυσήσουν την ασφάλεια στα χωριά του Πηλίου. Στη Σκιάθο οι οχτώ εκτελούντες μάχιμη υπηρεσία αστυνομικοί, αν και ενισχύονται Ιούλιο-Αύγουστο, καλύπτουν το νησί, ο πληθυσμός του οποίου τους καλοκαιρινούς μήνες αγγίζει τις 50.000…
Και στη Σκόπελο οχτώ αστυνομικοί «παλεύουν» χειμώνα, καλοκαίρι. Για οχήματα δε γίνεται λόγος μιας και ασφαλέστερα κρίνονται τα «παραδοσιακά μουλάρια του νησιού» σημειώνει ο κ. Διχτάς. Τρεις μόνον οι αστυνομικοί και στον Σταθμό Αλοννήσου, που «ούτε για ευχές δεν τους θυμάται κανείς». Αυτοί κινούνται με τα ποδαράκια τους…
Τις ελλείψεις του κράτους καλύπτουν πάντως συμπολίτες, που προβαίνουν σε χορηγίες και δωρεές προς την Αστυνομία, είτε καινούργιων, είτε ελαφρώς μεταχειρισμένων οχημάτων, αλλά και βοηθώντας με τα σέρβις στα οχήματα και τα δίκυκλα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το