Τοπικά

Αστρονομική διάλεξη για τους μυστικούς ωκεανούς του ηλιακού συστήματος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Το θέμα «Οι μυστικοί ωκεανοί του ηλιακού μας συστήματος» θα αναπτύξει ο Δρ. Λυκειάρχης κ. Σεραφείμ Σπανός την καθιερωμένη αστρονομική ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή και ώρα 8 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, έστειλε εικόνες της «Ευρώπης», ενός από τους μεγαλύτερους δορυφόρους της, που υποδεικνύουν πίδακες παγοκρυστάλλων στην επιφάνεια της.

Η διάλεξη αποτελεί μια περιήγηση στον κόσμο των ουρανίων σωμάτων που «επιβεβαιωμένα» διαθέτουν ή διέθεταν κάποτε ωκεανούς νερού κάτω από το πυκνό στρώμα πάγου που τους περιβάλλει. Περιγράφονται επιφανειακές δομές των σωμάτων αυτών και επιχειρείται η ερμηνεία τους με βάση τις αρχές πλανητικών επιστημών, όπως η «γεωλογία» και η «παγετολογία». Πραγματοποιείται δε μια εκτεταμένη αναφορά στην ενδεχόμενη σχέση των ωκεανών αυτών με το φαινόμενο της ζωής και δίνονται πληροφορίες για τις μελλοντικές κατευθύνσεις έρευνας στα ουράνια αυτά σώματα.

Ο κ. Σεραφείμ Σπανός πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο την μετεωρολογία και προσελήφθη από τον ΕΛΓΑ στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας όπου και εργάσθηκε επί 10ετία ως επαγγελματίας μετεωρολόγος. Έλαβε το πτυχίο του προγνώστη Α΄ τάξης από την ΕΜΥ, το 1990. Από το έτος 2000 εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη διδακτορική του διατριβή την οποία ολοκλήρωσε το 2004. Κατά το 2007 κατέλαβε τη θέση υπευθύνου στο ΕΚΦΕ Μαγνησίας, ασχολούμενος με την επιμόρφωση καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης σε θέματα εργαστηριακής Φυσικής-Χημείας-Βιολογίας. Διετέλεσε διευθυντής στο Γυμνάσιο Ιωλκού και σήμερα είναι Δ/ντης στο 2ο ΓΕΛ Βόλου.

Έχει βραβευθεί σε δύο πανελλήνιους αγώνες κατασκευών και πειραμάτων και σε τρεις πανελλήνιους διαγωνισμούς καλύτερου εκπαιδευτικού σεναρίου. Επίσης έχει κερδίσει την πρώτη θέση σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικού Βίντεο. Η εκπαιδευτική του εμπειρία συμπληρώνεται από τη διδασκαλία στο εργαστήριο μετεωρολογίας του Τμήματος Δασοπονίας στο ΤΕΙ Λάρισας και από διδασκαλία των μαθημάτων μετεωρολογίας, αγρομετεωρολογίας και βιομετεωρολογίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 40 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με θέματα την Φυσική της Ατμόσφαιρας την Μετεωρολογία-Κλιματολογία και την Διδακτική των Φυσικών Επιστημών.

Είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και διδάσκει στα σχολεία που αυτή οργανώνει κατά την τελευταία πενταετία. Η δραστηριότητα αυτή και η αναζήτηση βιωματικών εμπειριών γνώσης τον οδήγησε στην επίσκεψη φημισμένων διαστημικών υπηρεσιών της ESA και της NASA, όπου πραγματοποίησε επιμορφώσεις με πρακτική εξάσκηση σε θέματα διαστημικής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το