Τοπικά

Αστροφυσικός Παύλος Καστανάς – «Διάλογος» μουσικής-αστροφυσικής

Στην αρχαία Ελλάδα, ο Πλάτωνας ονόμασε τη μουσική «ομορφιά του σύμπαντος». 2400 χρόνια αργότερα, ο αστροφυσικός Παύλος Καστανάς, ο οποίος «σαρώνει» στο διαδίκτυο με το «Astronio», το κανάλι που έφτιαξε στο YouTube τον Μάιο του 2018 και αριθμεί 220.000 followers, όχι μόνο ταυτίζεται με τη θεωρία του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου που υποστήριξε ότι το σύμπαν είναι γεμάτο μουσική και αρμονία, αλλά δημιούργησε μία παράσταση που «παντρεύει» μοναδικά την επιστήμη του με τη μουσική.

Ο δημοφιλής επιστήμονας χθες επισκέφτηκε τον Βόλο, όπου παρουσίασε τα «Παιδιά των άστρων» και χάρισε στο κοινό μία μελωδική βραδιά, ανοίγοντας παράλληλα ένα νέο παράθυρο γνώσης για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα κοσμικά θαύματα που μας περιβάλλουν. Με το έργο που έγραψε ο ίδιος και το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών Βολιωτών, οι οποίοι έσπευσαν να τον παρακολουθήσουν διά ζώσης, απέδειξε έμπρακτα ότι όταν ανάβει η «σπίθα» της φαντασίας, η γνώση μεταδίδεται πιο εύκολα. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους που μας ακούνε. Να τους δείξουμε τα γιγάντια μεγέθη του σύμπαντος, να τους ταξιδέψουμε, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να τους συγκινήσουμε. Κι εδώ ακριβώς έρχεται η μουσική. Η αστροφυσική απευθύνεται στο λογικό κομμάτι του μυαλού μας, ενώ η μουσική «μιλάει» στο συναισθηματικό. Οπότε, θέλουμε να ερεθίσουμε και τις δύο πλευρές του ανθρώπου. Έτσι, τα δύο ετούτα μέρη, κάνουν έναν πολύ ωραίο «διάλογο» μέσα στην παράσταση», ανέφερε ο κ. Καστανάς, ο οποίος έπειτα μίλησε για τη σχέση του σύμπαντος με τη μουσική: «Έχουν το κοινό χαρακτηριστικό της αρμονίας. Για παράδειγμα, βλέπεις τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, και σου δίνει μία αίσθηση αρμονίας. Σχεδόν φαντάζεσαι μία μελωδία να παίζει στο υπόβαθρο, όταν τον κοιτάζεις. Για μένα, που είμαι ένας άνθρωπος, που αγαπάει εξίσου την αστροφυσική και τη μουσική, αυτή η σύνδεση βγαίνει αβίαστα. Μέσα μου την αισθάνομαι πολύ έντονα. Παρόλο που αρκετοί μπορούν να διερωτηθούν ποια σχέση μπορεί να έχει η επιστήμη με τη μουσική, σας διαβεβαιώνω πως τελικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες».

Ο 39χρονος αστροφυσικός, ο οποίος έχει αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό του YouTube και τα βίντεο που έχει αναρτήσει στο «Astronio» μετρούν εκατομμύρια «χτυπήματα», είναι υπέρμαχος της εκλαΐκευσης της επιστήμης, αφού μέσα από τη χρήση πιο κατανοητών όρων, το ενδιαφέρον του κόσμου συνεχώς αυξάνεται: «Όλο αυτό που συμβαίνει με το «Αstronio», δείχνει την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος να μάθει πού βρίσκεται. Η αστροφυσική και άλλες θετικές επιστήμες, θεωρώ ότι απαντούν σε υπαρξιακά ερωτήματα, που απασχολούν τον καθέναν από εμάς. Δεν το θεωρώ τυχαίο, αλλά δεν περίμενα ότι θα έπαιρνε τέτοια έκταση ένα κανάλι μέσα από το YouTube. Όμως, σχεδόν για όλους τους ανθρώπους, θα ‘ρθει κάποια στιγμή στη ζωή τους, που θα αναρωτηθούν: «Πού βρίσκομαι; Από πού προήλθα; Πού θα πάω; Τι είναι αυτά τα χιλιάδες φωτεινά σημεία που βλέπω ψηλά;». Εκεί έρχεται η αστροφυσική, για να δώσει καίριες απαντήσεις και οι οποίες νομίζω ότι μας αφορούν όλους μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το