Κόσμος

AstraZeneca: Έντονο παρασκήνιο για το εμβόλιο – “Πόλεμος” με την Κομισιόν 

Κορυφώνεται ο «πόλεμος του εμβολίου» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σχετικά με την παράδοση των δόσεων του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Νωρίτερα την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία στον πλανήτη ανέφεραν ότι η AstraZeneca δεν θα προσέλθει στην συνάντηση που είχε οριστεί με την Κομισιόν για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, στη συνέχεια μετά τον σάλο που προκλήθηκε, εκπρόσωπος της AstraZeneca, δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελικά αργότερα την Τετάρτη.

Μάλιστα, το Politico, είχε μεταδώσει ότι η εταιρεία, αντί να παραστεί στη συνάντηση θα απαντούσε γραπτώς στην Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία την Τρίτη 26 Ιανουαρίου δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν έδωσε τις προσήκουσες απαντήσεις στα ερωτήματα της Ευρωπαϊκή Ενωση και έθεσε ερώτημα προς την εταιρεία για το αν μπορεί να στείλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση δόσεις που έχουν παρασκευαστεί στη Μεγάλη Βρετανία, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο σχετικά με την ομαλή τροφοδοσία των χωρών της Ε.Ε. με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε έχει καλέσει την εταιρεία, να δημοσιοποιήσει την σύμβαση για το εμβόλιο.

H εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ότι θα περικόψει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία κίνηση που, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ενωση. Αυτό περιέπλεξε τα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμού, αφού και η Pfizer είχε ήδη ανακοινώσει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις του εμβολίου της προκαλώντας κατακραυγή εκ μέρους των Βρυξελλών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Η Ε.Ε., ζητά από τον φαρμακευτικό κολοσσό να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να είναι συνεπής στις παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου, όμως ο «πόλεμος» όμως τον εμβολίων έχει κορυφωθεί. Χθες Τρίτη 26 Ιανουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι δεν αδικήθηκε η Ευρώπη, απλά η εταιρεία υπέγραψε πρώτα με τη Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων οδεύει προς έγκριση επείγουσας χρήσης του σκευάσματος της εταιρείας. Αφήνει να εννοηθεί, όμως, ότι μπορεί η έγκριση να αφορά μία ή περισσότερες ηλικιακές ομάδες κι όχι όλο τον πληθυσμό, μετά τα γερμανικά δημοσιεύματα των Bild και Handelsblatt ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό σε πολίτες άνω των 65 ετών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το