Τοπικά

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στη Μαγνησία έχουν γράψει 500.000 χλμ. “Θ”

εκαβ

Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται από αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ διεκδικώντας την αποπληρωμή των οφειλομένων τους αλλά και τροποποιήσεις στο ασφαλιστικό, καθώς και αναβάθμιση των ασθενοφόρων που έχουν καταγράψει ήδη 450.000-500.000 χιλιόμετρα το καθένα και βγάζουν διάφορα προβλήματα.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα αφορούν σε δύο τριήμερα, δηλαδή 4,5 και 6 Νοεμβρίου, καθώς και 11, 12, και 13 Νοεμβρίου.

Όπως τόνισε, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ κ. Γιάννης Μαρούγκας, «στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για αυτά τα δύο τριήμερα δεν θα πραγματοποιούνται οι δευτερογενείς διακομιδές που αφορούν στα εξιτήρια και τις μετακινήσεις στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα για εξετάσεις».

Ερωτηθείς για τους λόγους των κινητοποιήσεων απάντησε πως ένα σημαντικό ζήτημα είναι ο οργανισμός λειτουργίας του ΕΚΑΒ, που μεταξύ άλλων θα πρέπει να ενισχυθεί και με προσωπικό. Επίσης το ΕΚΑΒ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υπηρεσία έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια ασθενοφόρων, ώστε οι διαδικασίες να είναι πιο γρήγορες. Αυτή τη στιγμή στη Μαγνησία υπάρχουν επτά ασθενοφόρα και τρεις κινητές μονάδες που πάρθηκαν όλα το 2004 και μετά από έντεκα χρόνια έχουν καταγράψει μέχρι και 500.000 χιλιόμετρα, κάθε πέντε χρόνια θα έπρεπε να αλλάζουν και να μην ξεπερνούν τα 250.000 χιλιόμετρα. Θα πρέπει να αγοραστούν και άλλα, ωστόσο μόνο το 2008 έγινε σε κάθε νομό προμήθεια ενός νέου ασθενοφόρου μετά από δωρεά εφοπλιστών. Ο διαγωνισμός του 2007 που αφορούσε την προμήθεια ασθενοφόρων, βγήκε άκυρος.

Ο κ. Μαρούγκας αναφέρθηκε και στο αίτημα για την αποπληρωμή των οφειλομένων λέγοντας πως «τους οφείλονται χρήματα από τα εκτός έδρας που αντιστοιχούν σε ένα εξάμηνο του 2014 και σε ολόκληρο το 2015, ενώ οφείλονται και μερικές ημέρες του 2014 για τα εξαιρέσιμα».

Το ασφαλιστικό είναι ακόμη ένα ζήτημα που «καίει» τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ. Όπως τόνισε ο κ. Μαρούγκας «ζητάμε την τροποποίηση των ρυθμίσεων που αφορούν το ασφαλιστικό για τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, αφού αποτελούν ειδική κατηγορία λόγω των έκτακτων συνθηκών που εργάζονται και της ετοιμότητας στην οποία θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς. Με το υπάρχον πλαίσιο οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα συνταξιοδοτηθούν και αυτοί στα 67. Αλλά σε αυτή την ηλικία μαζί με τους ασθενείς θα μεταφέρουν και εμάς με τα ασθενοφόρα. Το ΕΚΑΒ θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στα Σώματα Ασφαλείας, όπως ισχύει στο εξωτερικό που είναι ενταγμένο στην Πυροσβεστική».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το