Τοπικά

Ασθενείς ακούν για λέιζερ και σκέφτονται τον «Πόλεμο των Άστρων»

Το λέιζερ εμφανίστηκε στο λεξιλόγιό μας χάρη σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως «Ο Πόλεμος των Άστρων». Βέβαια, από τις παρανοήσεις που έχουν επικρατήσει σε μεγάλη μερίδα του κόσμου, η ιατρική κοινότητα κρατάει αποστάσεις. Άλλωστε, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας απαιτεί από τους ιατρούς να ακολουθούν τους γρήγορους ρυθμούς και να ενημερώνονται για τις σύγχρονες εφαρμογές της επιστήμης τους. Ο Βολιώτης κλινικός οδοντίατρος, κ. Δημήτρης Στράκας, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Οδοντιατρικών Λέιζερ (World Federation for Laser Dentistry), ενόψει του 6ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της WFLD που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 21-23 Σεπτεμβρίου, μίλησε για όλες τις εξελίξεις στην ψηφιακή οδοντιατρική που θα παρουσιαστούν στη συμπρωτεύουσα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ επιχείρησε να ξεδιαλύνει τους σύγχρονους μύθους που υπάρχουν.

Ο 42χρονος οδοντίατρος μετά το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν στη Γερμανία, στο οποίο παραμένει ακαδημαϊκός συνεργάτης, την τελευταία πενταετία διδάσκει οδοντιατρική λέιζερ στο Τμήμα Οδοντικής Χειρουργικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κι έχει εξειδικευθεί όσο ελάχιστοι συνάδελφοί του πάνω στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Πάντως, ο ίδιος δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι «πολλοί ασθενείς θεωρούν μέχρι και σήμερα ότι τα λέιζερ σχετίζονται με τον «Πόλεμο των Άστρων» κι ας έχουν εξελιχθεί γενικότερα σε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην Ιατρική».
Με την αντίστροφη μέτρηση του συνεδρίου να έχει ξεκινήσει, η Θεσσαλονίκη παίρνει τη σκυτάλη από το Βουκουρέστι. Στη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε πριν από μία διετία, ενώ θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας (το πρώτο συνέδριο έγινε το 2007 στη Νίκαια μεσολάβησαν η Κωνσταντινούπολη, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες). «Η προετοιμασία μας για το συνέδριο ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια, αφού πήραμε το «πράσινο φως» τον Μάρτιο του 2015. Η Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης και το ΑΠΘ παράσχουν την πλήρη στήριξή τους στο συνέδριο, ενώ πρόκειται για ένα γεγονός που θέλαμε πάρα πολύ να το έχουμε στη χώρα μας φέτος», εξομολογήθηκε ο κ. Στράκας, ο οποίος από πέρυσι προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Τμήμα της WFLD, ενός φορέα που μετράει περισσότερα από 1.000 μέλη στον κόσμο. «Η Ομοσπονδία μας είναι η πιο γνωστή στον κόσμο, σε ό,τι αφορά στην οδοντιατρική λέιζερ. Στην Ευρώπη μόνο αριθμεί περί τους 400 οδοντιάτρους», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Βολιώτης καθηγητής, ο οποίος επισήμανε ότι περιμένει και ρεκόρ εγγραφών από συνέδρους: «Πριν από μία διετία οι κρατήσεις που είχαμε κάνει στο «Μακεδονία Παλλάς» ήταν για 150 άτομα. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στις 400 συμμετοχές. Οι Έλληνες είμαστε πάντοτε της τελευταίας στιγμής και νομίζω ότι θα πετύχουμε ρεκόρ προσέλευσης».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου στάθηκε στη θεματολογία των ομιλιών που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από καταξιωμένους συναδέλφους του ανά τον κόσμο: «Η οδοντιατρική εξελίσσεται. Τα τελευταία χρόνια γίνεται πιο μοντέρνα. Η ψηφιακή οδοντιατρική είναι μέρος της τεχνολογικής εξέλιξης. Βεβαίως όλοι οι οδοντίατροι κοιτάζουν να εξελίσσονται τεχνολογικά τα ιατρεία τους, ώστε να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς τους. Μεγάλο μέρος της τεχνολογικής αυτής εξέλιξης είναι η οδοντιατρική με λέιζερ. Υπάρχουν επεμβάσεις, για τις οποίες δεν μπορούσες να φανταστείς ότι θα γίνουν με το λέιζερ, το οποίο συν τοις άλλοις δημιουργεί το φαινόμενο της βιοδιέγερσης. Αυτός είναι ο λόγος που σε μία τομή με λέιζερ και μία με νυστέρι, η επούλωση του οργανισμού είναι δύο φορές ταχύτερη στην πρώτη περίπτωση.
Τα λέιζερ είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οδοντιατρικής, αλλά παρότι μιλάμε για ό,τι πιο σύγχρονο, υπάρχει και άγνοια, την οποία παλεύουμε να εξαλείψουμε. Για παράδειγμα, οι γιατροί οφείλουν να εκπαιδευτούν άριστα. Για μένα δεν είναι μόνο μία επένδυση οικονομική. Τα λέιζερ κάνουν εξαιρετική δουλειά, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να γνωρίζεις βιοφυσική για να τα χειριστείς σωστά. Αυτό προσπαθούμε να μάθουμε στους Έλληνες οδοντιάτρους και αισθητικούς. Την αλφάβητο της βιοφυσικής και το πώς αλληλεπιδρούν τα λέιζερ με τους ιστούς. Προωθούμε την εκπαίδευση όλων των χειριστών τέτοιων μηχανημάτων για λόγους ασφαλείας. Δυστυχώς στην Ελλάδα, παρότι υπάρχει η κοινοτική οδηγία 6025-1, παρέμεινε μόνο στα χαρτιά. Δεν σημαίνει ότι θα κάνουν κακό στους ασθενείς, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα που κάποια στιγμή στο μέλλον πρέπει να επιλυθεί».
Στη συνέχεια ο Βολιώτης οδοντίατρος μίλησε για την εξέλιξη των λέιζερ στη χώρα μας: «Όταν αγόρασα το δικό μου το 2002, στην Ελλάδα υπήρχαν πέντε μηχανήματα. Τώρα έχουμε περάσει 80-100 κομμάτια. Στον υπόλοιπο κόσμο είναι σαφώς πιο διαδεδομένα. Χοντρικά υπάρχουν δύο κατηγορίες. Τα πιο απλά λέιζερ, τα οποία λέμε διοδικά, χρησιμεύουν π.χ. σε μικρές επεμβάσεις στα ούλα, για αποστείρωση ή μείωση του μικροβιακού φορτίου στα ούλα. Αυτά τα μηχανήματα κοστίζουν από 3.000-12.000 ευρώ. Είναι πιο διαδεδομένα και πιο προσιτά. Επίσης υπάρχουν τα κοπτικά λέιζερ ή λέιζερ ερβίου. Ετούτα είναι και τα πιο εντυπωσιακά. Μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, εκτός από τους μαλακούς ιστούς,. Μπορούν να κόψουν και δόντι και οστό. Παρέχουν τη δυνατότητα για σφραγίσματα δίχως αναισθησία πολλές φορές. Πάνω από 80% των ασθενών σε καθαρό δόντι μπορούν να κάνουν σφράγισμα δίχως τη χρήση αναισθητικού. Αυτά τα λέιζερ, επειδή οι τιμές του μπορούν να φτάσουν και τα 60.000 ευρώ, είναι λιγότερο διαδεδομένα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το