Τοπικά

Ασθενείς περιορίζουν τις θεραπείες τους επειδή τα φάρμακά τους βγαίνουν εκτός λίστας ή είναι σε έλλειψη

Τον δικό τους Γολγοθά βιώνουν ασθενείς οι οποίοι αναγκάζονται να περιορίσουν ή να τροποποιήσουν με ευθύνη τους τις θεραπείες που λαμβάνουν, επειδή, αφενός τα φάρμακα που χρειάζονται βγαίνουν εκτός λίστας και πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι, αλλά λόγω κρίσης είναι δύσκολο για κάποιους να βρουν τα απαιτούμενα χρήματα, αφετέρου εξαιτίας της πτώσης των τιμών εξάγονται και έτσι λείπουν από την ελληνική αγορά.
Το φαινόμενο εντοπίζεται εδώ και πολλά χρόνια, ενώ αναφέρεται και από τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο που το επισημαίνει σε μια περίοδο μάλιστα που προσπαθούν να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες σε πανθεσσαλικό επίπεδο με την συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι τέσσερις θεσσαλικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι το τελευταίο κυρίως διάστημα, ώστε να υπάρξει μια διαχείριση της όλης κατάστασης.

Για το θέμα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι λίγες οι φορές που οι φαρμακοποιοί βγαίνουν μπροστά για να διαμαρτυρηθούν για το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων των φαρμάκων του οποίου η επίλυση είναι σύμφωνα με τη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ύψιστη προτεραιότητα για τον κλάδο. Στα πλαίσια των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, δίνεται το δικαίωμα σε κάποιους να εμπορεύονται πουλώντας σε υψηλότερες τιμές, στο εξωτερικό, φάρμακα, τα οποία προοριζόταν για την ελληνική αγορά. Για να μπορέσουν να κάνουν το εμπόριο αυτό, κάποιοι άλλοι φρόντισαν, θεωρώντας το φάρμακο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, να πετύχουν, για τις αδύναμες οικονομικά χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, να πωλείται, το ίδιο ακριβώς σκεύασμα, σε πολύ χαμηλότερη τιμή απ’ ότι σε άλλες χώρες. Στο θέμα της τιμολογιακής πολιτικής, δηλαδή, των φαρμάκων δεν ισχύουν οι κανόνες περί ελεύθερης αγοράς. Μόνο στο δικαίωμα κάποιων να κάνουν εξαγωγή τηρούνται οι κανόνες και η Διεθνής Νομοθεσία».

Ο ίδιος πρόσθεσε λέγοντας πως «Λίστα με τα ονόματα των φαρμάκων που είναι ελλειπτικά στα φαρμακεία της περιοχής στέλνει τακτικά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά όλα τα φάρμακα. Φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικά, για το αναπνευστικό. Από τα φαρμακεία μας λείπουν φάρμακα που αφορούν όλες σχεδόν τις σοβαρές ασθένειες και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς. Λείπουν ινσουλίνες, αντιεμετικά που δίνονται σε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, παυσίπονα οπιοειδή που δίνονται στη χημειοθεραπεία, αντιπηκτικές ενέσεις, αντιπηκτικά δισκία, φάρμακα για τον προστάτη, εισπνοές για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αντιυπερτασικά, αντιπαρκινσονικά, αντιδιαβητικά και άλλα. Όταν ένα φάρμακο λείπει, σημαίνει ότι κάποιος άνθρωπος δεν θα μπορέσει να το πάρει. Αυτός ο άνθρωπος είναι πραγματικός, ζωντανός. Δεν είναι ένας ακόμη αριθμός που θα αναγνώσουν οι γραφειοκράτες ενός Υπουργείου, όταν πραγματοποιούν μελέτες και κάνουν υπολογισμούς. Αυτός ο άνθρωπος έρχεται στο φαρμακείο και ζητάει τη βοήθειά μας. Καμιά μέχρι σήμερα δυστυχώς λύση δεν βρέθηκε από καμιά κυβέρνηση, γιατί απλά το φάρμακο αντιμετωπίζεται με κανόνες της ελεύθερης αγοράς. «Τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο», το τονίζαμε εδώ και μερικά χρόνια στην αφίσα που ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας είχαμε κυκλοφορήσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την πολιτεία για εξεύρεση λύσης στο θέμα αυτό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το