Τοπικά

Ασθένειες προσβάλλουν τις καλλιέργειες τομάτας στη Μαγνησία 

Από περονόσπορο «χτυπήθηκαν» μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις οι καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου τα συμπτώματα είναι η εμφάνιση κηλίδων λαδιού στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό–γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.
Να αναφερθεί ότι η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες με υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-26 βαθμούς Κελσίου με άριστη θερμοκρασία να θεωρείται μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου.
Επίσης, εμφανίζονται στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση, ενώ στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.
Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο θα πρέπει να προστατεύσουν την παραγωγή τους: Με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Από περονόσπορο έχουν προσβληθεί στη Μαγνησία και καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου, ενώ την εμφάνισή του έχει κάνει και ο μύκητας κλαδοσπόριο. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του. Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά στα θερμοκήπια όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-32 βαθμοί Κελσίου, με άριστη θερμοκρασία 22-24 βαθμοί Κελσίου.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ασθένεια του βοτρύτη, που προσβάλλει όλα τα μέρη των φυτών τομάτας (στελέχη, φύλλα, άνθη και καρπούς). Οι καλλιεργητές θα πρέπει για την καταπολέμησή του να προχωρήσουν σε μείωση της υγρασίας στον χώρο των θερμοκηπίων με καλό αερισμό, τα φυτά να είναι αραιά φυτεμένα και το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες, καθώς και να τηρείται η καλή υγιεινή στις φυτείες με αφαίρεση – καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων και η αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης.
Και στις προαναφερόμενες περιπτώσεις το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου συστήνει τη χρήση των κατάλληλων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το