Τοπικά

Άστεγος από τον Πτελεό εκτός Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης

Άστεγος από τον Πτελεό δεν μπορεί να προχωρήσει σε αίτηση για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), διότι όπως του επισημάνθηκε από το ΚΕΠ Πτελεού πρέπει να προσκομίσει χαρτί ότι είναι άστεγος και ότι σιτίζεται.
Ο ίδιος ο πολίτης αναφέρει ότι κάθε χρόνο κάνει πενήντα μεροκάματα χωρίς ένσημα δουλεύοντας σε κτήματα, ενώ αναφέρει πως δεν έχει αυτοκίνητο, σπίτι και κανένα περιουσιακό στοιχείο. Ζει σε μια παλιά πέτρινη αποθήκη με ελενίτ ή όπου κατά καιρούς βρει από φίλους και γνωστούς που του παραχωρούν κάποιον χώρο, ενώ η φορολογική του δήλωση είναι μηδενική.
Απευθυνόμενος στο ΚΕΠ Πτελεού ζήτησε να κάνει αίτηση για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, αλλά όπως ο ίδιος αναφέρει του ζήτησαν «να προσκομίσει χαρτί από τον Δήμο Αλμυρού ότι είναι άστεγος και χαρτί ότι σιτίζεται».

 
Όπως διερωτάται ο ίδιος, «πώς να προσκομίσω χαρτί ότι σιτίζομαι; Δεν υπάρχει κάποια δομή από όσα ξέρω και έχω ψάξει στον Πτελεό. Αν είχα τα χρήματα να πάω στον Αλμυρό ή στον Βόλο για σίτιση τότε θα αγόραζα μόνος μου φαγητό».
Από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στον Πτελεό ενημερώθηκε για μια επιτροπή που υπάγεται στον Δήμο Αλμυρού για την καταγραφή αστέγων. Έχει επισκεφτεί, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, «δύο φορές τον Δήμο Αλμυρού, αλλά άκρη δεν έβγαλα». Πάντως η επιτροπή είχε συσταθεί το 2015 όπου κατέγραψε στην περιοχή του Αλμυρού τέσσερα άστεγα άτομα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αλμυρού.

 
«Αυτό που μου είπαν στο ΚΕΠ είναι ότι για να φαίνομαι άστεγος πρέπει να μένω σε παγκάκι. Εγώ σήμερα μένω σε μια παλιά πέτρινη αποθήκη. Έχω μείνει και στην παραλία, αλλά και σε παγκάκια κατά καιρούς. Μου ζητούν χαρτιά, τα οποία δεν έχω τη δυνατότητα να προσκομίσω είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας είτε λόγω ότι δεν μπορώ να τα βγάλω. Δεν ξέρω τι να κάνω» προσθέτει ο ίδιος, για να συμπληρώσει: «Δεν γνωρίζω αν στον νόμο για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης χρειάζονται αυτά τα χαρτιά ή κάτι άλλο συμβαίνει. Πώς θα προσκομίσω για παράδειγμα χαρτί ότι σιτίζομαι, όταν δεν υπάρχει κάποια δομή στον Πτελεό για αυτό τον λόγο. Αν είχα τα χρήματα να πάω στον Αλμυρό για σίτιση, θα αγόραζα μόνος μου φαγητό. Δεν έχω αυτοκίνητο, δεν έχω σπίτι, δεν έχω χρήματα. Δουλεύω περιστασιακά κάνοντας το πολύ 50 μεροκάματα τον χρόνο, χωρίς ασφάλιση».
Όπως ο ίδιος καταλήγει, «το κράτος για άλλη μια φορά δεν υπολόγισε σωστά. Πώς άνθρωποι άποροι και άστεγοι από την περιφέρεια και από απομακρυσμένες περιοχές μπορούν να επωφεληθούν από ευεργετικές διατάξεις και προγράμματα φτώχειας, σίτισης ή οτιδήποτε άλλο;».

Το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης
Η εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα καλύψει πανελλαδικά περίπου 700.000 δικαιούχους που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Οι δικαιούχοι θα λάβουν:
-Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα.
-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα.
-Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα.
Επιπλέον, το ΚΕΑ συνδέεται με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
Ακίνητη περιουσία:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
Κινητή περιουσία:
1. Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
2. Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ. Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος) 7.200 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ. Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος) 10.800 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ. Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος) 12.600 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι 2.400 ευρώ. Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος) 14.400 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στις 2.700 ευρώ. Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος) 16.200 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στις 3.000 ευρώ. Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος) 18.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το