Τοπικά

Άστεγοι οι μαθητές του ΓΕΛ Αλμυρού – Μη επαρκής η στατικότητα του διδακτηρίου – Ανάστατη η σχολική κοινότητα 

Στη διεξαγωγή μαθημάτων για το ΓΕΛ Αλμυρού σε νέους χώρους μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές, οδηγεί πόρισμα από έλεγχο στατικής επάρκειας που παραδόθηκε στον Δήμο Αλμυρό την περασμένη Παρασκευή. Μετά τη γνωστοποίηση της μελέτης πολλοί γονείς αρνήθηκαν χθες να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας συνέστησε να καθίσουν οι μαθητές στο γυμναστήριο, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και σήμερα, μέχρι να βρεθεί κάποια λύση. Η προσωρινή λύση, είναι προφανώς οι 290 μαθητές του ΓΕΛ Αλμυρού να οδηγηθούν σε κάποιους άλλους χώρους.
Χθες ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης μαζί με τον διευθυντή του σχολείου κ. Θεοδώρου και γονείς μετέβηκαν στην Αθήνα, όπου είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της αρμόδιας υπηρεσίας του Δημοσίου για τα κτιριακά ζητήματα.

Ο κ. Θεοδώρου επισήμανε πως «ζητήσαμε από την αρμόδια υπηρεσία να κάνει πρώτον μελέτη στατικής επάρκειας για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Παράλληλα ζητήσαμε να δοθούν από το κράτος δώδεκα αίθουσες προκάτ για να μπορούν οι μαθητές να κάνουν μαθήματα. Με την υπάρχουσα κατάσταση στο διδακτήριο δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα. Ή θα γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές στο διδακτήριο ή θα αναγερθεί κάποιο καινούριο. Εξετάζονται διάφορες προσωρινές λύσεις από τη Δευτεροβάθμια για τη διεξαγωγή των μαθημάτων».
Από την πλευρά τους οι γονείς θεωρούν ότι η ζωή των μαθητών κινδυνεύει γιατί το κτίριο του σχολείου τους είναι στατικά ανασφαλές και χθες τα παιδιά δεν παρακολούθησαν μαθήματα.
Σε πόρισμα επί ελέγχου στατικής επάρκειας, που παραδόθηκε στον Δήμο τον Ιανουάριο του 2018, αλλά οι γονείς έλαβαν γνώση την περασμένη Παρασκευή, το κτίριο εμφανίζεται επικίνδυνο. Σύμφωνα με το πόρισμα η Οικοδομική Άδεια εκδόθηκε το έτος 1975 και η στατική μελέτη εκπονήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Αντισεισμικού Κανονισμού του 1959. Κατά συνέπεια, ο έλεγχος στατικής επάρκειας του κτιρίου πραγματοποιείται με τις διατάξεις του Κανονισμού του 1959, με ομοιόμορφη ορθογωνική κατανομή των σεισμικών δυνάμεων. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, διαπιστώνονται ανεπάρκειες έναντι κάμψης και διάτμησης, κυρίως από σεισμικούς συνδυασμούς, σε υποστυλώματα, δοκούς και πλάκες. Τα πορισματικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι το κτίριο είναι στατικά ανεπαρκές, ιδίως σε περίπτωση σεισμού, σύμφωνα με τα κριτήρια του απαρχαιωμένου για τα σεισμικά δεδομένα του ελλαδικού χώρου) αντισεισμικού κανονισμού του 1959 ο οποίος έχει αναθεωρηθεί επί το αυστηρότερον τουλάχιστον δύο φορές μέχρι σήμερα. Πάντως, ακόμη και με τα κριτήρια του αντισεισμικού κανονισμού του 1959, η στατική κατάσταση του κτιρίου του Λυκείου κρίθηκε ανεπαρκής.

Ενώ αυτά είναι γνωστά εδώ και ένα έτος περίπου (από την έκδοση του πορίσματος τον Ιανουάριο του 2018), εν τούτοις οι αρμόδιοι που είχαν λάβει γνώση του πορίσματος «αδιαφόρησαν εγκληματικά για τη ζωή των μαθητών, απέκρυψαν το πόρισμα και άφησαν τους μαθητές να στεγάζονται σε ένα σχολείο που είναι επικίνδυνο», τονίζουν οι γονείς και επισημαίνουν πως εάν τυχόν οι αρμόδιες αρχές, λειτουργήσουν το Λύκειο στο κτίριο αυτό, θα κινηθούμε δικαστικά. Εάν το σχολείο εκβιάσει τους μαθητές, που λόγω του κινδύνου δεν θα θέλουν να εισέλθουν για μάθημα στο κτίριο αυτό, απειλώντας τους ότι θα τους βάλει απουσίες, τότε οι αρμόδιοι του σχολείου διαπράττουν σειρά ποινικών αδικημάτων και διοικητικών παρανομιών», επισημαίνουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το