Πολιτισμός

Άσπρα Καλογήρου: “Υπαίθριες δανειστικές βιβλιοθήκες στο Τρίκερι”

 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες των οικισμών Αγία Κυριακή και Κόττες στο Τρίκερι Πηλίου, έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται δωρεάν βιβλία. Πώς; Επιλέγοντας τον τίτλο της αρεσκείας τους σε μία από τις τρεις υπαίθριες βιβλιοθήκες που έχουν στηθεί από τον τοπικό σύλλογο «Εν Τρικερίω».

Η πρόεδρος των Τρικεριωτών εκτός Τρικέρων, κ. Άσπα Καλογήρου, μίλησε για την πρωτότυπη δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερο καλοκαίρι στη σειρά. «Έχουμε στήσει τρεις υπαίθριες βιβλιοθήκες. Μια στις Κόττες και δύο στην Αγία Κυριακή», είπε η δραστήρια Πηλιορείτισσα, η οποία δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημα του συλλόγου. Και με δεδομένο ότι διανύουμε μία περίοδο που η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον χώρο του βιβλίου, οι υπαίθριες δανειστικές βιβλιοθήκες στα δύο γραφικά χωριά του νοτίου Πηλίου δίνουν την ευκαιρία σε όσους αγαπούν το διάβασμα να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε δεκάδες εγχώριους και ξενόγλωσσους τίτλους.
«Το καλοκαίρι του 2021 βγάλαμε ανακοίνωση και ζητήσαμε απ’ όσους είχαν βιβλία σε καλή κατάσταση να μας τα χαρίσουν, εφόσον δεν ήθελαν άλλο να τα κρατήσουν. Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας υπήρξε εντυπωσιακή και συγκεντρώσαμε πολλά βιβλία ποικίλου περιεχομένου: Μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, μέχρι παιδικά παραμύθια και θρησκευτικά βιβλία. Όπως εξίσου αξιοσημείωτο ήταν ότι πολλοί ξένοι ενισχύουν την προσπάθειά μας. Έχουμε αρκετά ξενόγλωσσα βιβλία, κάτι που δεν το περίμενα για να είμαι ειλικρινής, ενώ στο σύνολο πλησιάζουμε τους διακόσιους τίτλους», τόνισε η κ. Καλογήρου, η οποία στη συνέχεια αποκάλυψε το πώς άρθηκαν γρήγορα οι ενδοιασμοί της σχετικά με την επιτυχία του εγχειρήματος. «Στην αρχή ήμουν επιφυλακτική, όπως και τα περισσότερα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε πως η περιοχή μας έχει πολλούς βιβλιόφιλους. Από πέρυσι που στήσαμε τις βιβλιοθήκες, φτιάχνοντας μόνοι μας τις προθήκες, είναι ζήτημα εάν έχουμε χάσει ένα-δυο βιβλία, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί κανένα κρούσμα φθοράς».
Εξηγώντας δε το σύστημα δανεισμού, η πρόεδρος του «Εν Τρικερίω», αφού πρώτα ανέφερε ότι υπεύθυνη για τις υπαίθριες βιβλιοθήκες είναι το μέλος του συλλόγου, Ευμορφία Τσιαμάγκα, μουσειοπαιδαγωγός στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, υπογράμμισε πως η διαδικασία είναι υπεραπλουστευμένη: «Όποιος ενδιαφέρεται να δανειστεί κάποιο βιβλίο, δεν έχει παρά να επισκεφτεί τα σημεία που τοποθετήσαμε τις βιβλιοθήκες και να επιλέξει τον τίτλο της αρεσκείας του. Το διαβάζει και έπειτα η μόνη υποχρέωση που έχει, είναι να το επιστρέψει. Για παράδειγμα, κάποιος προτού πάει στην παραλία, κάνει μία στάση και παίρνει ένα βιβλίο για να του κρατήσει συντροφιά στην ακρογιαλιά. Ή το παίρνει μαζί του στο κατάλυμα που διαμένει και μόλις ολοκληρώσει την ανάγνωσή του, το επιστρέφει εκεί απ’ όπου το δανείστηκε».
Πρώτοι διδάξαντες των υπαίθριων δανειστικών βιβλιοθηκών είναι οι «Κιμωλιστές», μια εθελοντική ομάδα που δραστηριοποιείται με επιτυχία στην Κίμωλο. Η δράση στο κυκλαδίτικο νησί επαναλαμβάνεται σε σταθερή βάση από το καλοκαίρι του 2016. «Οι «Κιμωλιστές» κάνουν τρομερά πράγματα για το νησί τους. Όσον αφορά τη βιβλιοθήκη, εφόσον είδαν την πρώτη χρονιά πως λειτούργησε πέραν κάθε προσδοκίας, πλέον έχουν εξασφαλίσει μέχρι και την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη. Οι βιβλιοθήκες δε, έχουν φτιαχτεί από γνωστούς εικαστικούς. Θελήσαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στο Τρίκερι. Ενισχύουμε τη φιλαναγνωσία και δημιουργήσαμε έναν μικρό πυρήνα πολιτισμού. Αυτά είναι το μεγαλύτερο κέρδος μας», πρόσθεσε και επικαλέστηκε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της θετικής ανταπόκρισης του κοινού: «Η μία από τις τρεις βιβλιοθήκες τοποθετήθηκε κοντά στο κατάστημα του αδελφού μου. Επειδή δένουν σκάφη απέναντι, πέρα του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δέσει σκάφος και κάποιος από τους επιβάτες να μην αφήσει ένα βιβλίο, οι επισκέπτες δεν χάνουν ευκαιρία να φωτογραφίσουν τις βιβλιοθήκες μας. Τους αρέσει αυτό που βλέπουν και απαθανατίζουν την εικόνα στον φωτογραφικό φακό δίχως δεύτερη σκέψη».
(Πηγή: SkiathosLife.gr)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το