Τοπικά

Άσκηση σεισμού στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας

Άσκηση σεισμού πραγματοποιήθηκε χθες στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας με τη συμμετοχή της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής. Το σχολείο έχει συντάξει ήδη σχέδιο μνημονίου ενεργειών για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου σε σχολική μονάδα.
Οι δράσεις για την άσκηση σεισμού ξεκίνησαν από το πρωί, όπου στο σχολείο έγινε αρχικά ενημέρωση στους μαθητές από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας έκτακτης κατάστασης.

Στη συνέχεια το κουδούνι κτύπησε τρεις φορές, όπως συμβαίνει στην περίπτωση σεισμού και αμέσως οι μαθητές βγήκαν στον αύλειο χώρο. Το σχέδιο προέβλεπε να μετακινηθούν στο γήπεδο μπάσκετ που θεωρείται ότι καλύπτει την προβλεπόμενη από τα σχέδιο ενεργειών απόσταση από το διδακτήριο. Οι μαθητές παρέμειναν στον αύλειο χώρο για λίγη ώρα, ενώ κλήθηκε και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με το σενάριο. Πλήρωμα ασθενοφόρου έδειξε στους μαθητές πώς παρέχονται οι πρώτες βοήθειες, ενώ μετά έγινε ενημέρωση και από τους πυροσβέστες.
Η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας τόνισε πως «τη φετινή σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον δύο ασκήσεις σεισμού. Η πρώτη έγινε χθες και στόχος ήταν να δούμε, ποια σημεία των ενεργειών μας πρέπει να βελτιώσουμε. Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη. Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και τα σχολεία πρέπει να είναι προετοιμασμένα για μια τέτοια έκτακτη κατάσταση. Μάλιστα στο σχολείο μας έχουμε συντάξει σχέδιο με μνημόνιο ενεργειών για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου. Πρόκειται για ένα αρχικό σχέδιο του οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας που το έχουμε προσαρμόσει στις συνθήκες και ανάγκες του δικού μας διδακτηρίου».

Όπως τονίζεται στο σχέδιο του ΟΑΣΠ «η Ελλάδα κατέχει Την πρώτη θέση από άποψη σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι γενικά παραδεκτό ότι η μείωση των εκπτώσεων των σεισμών μπορεί να επιτευχθεί, όταν οι πολίτες έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας που πρέπει να λάβουν πριν κατά τη διάρκεια και μετά τον σεισμό. Σε ό,τι αφορά Στα σχολεία καθοριστικής σημασίας είναι η ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές με τη διαρκή ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευσή τους».
Από το γυμνάσιο τονίστηκε πως «από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων παρευρέθηκε ο εκπαιδευτής κ. Παναγιώτης Τσιρούνης. Επίσης το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που έκανε επίδειξη ασθενοφόρου αποτελούταν από τους διασώστες κ.κ. Κατσιαφλάκα Αθανασία και Λωρίδα Αθανάσιο.
Το πλήρωμα του διασωστικού οχήματος του Πυροσβεστικού Σώματος αποτελούσαν οι: επιπυραγός Καραχάλιος Νικόλαος, αρχιπυροσβέστης Φώτου Χρήστος και αρχιπυροσβέστης Οικονόμου Αντώνιος που έκαναν επίδειξη του οχήματος και της υπηρεσίας τους.

Γι’ αυτό και η σύσταση στα σχολεία είναι η σύνταξη ή επικαιροποίηση του ήδη υπάρχοντος σχεδίου έκτακτης ανάγκης του σχολείου, η διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας για σεισμό και η ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και κηδεμόνων.
Για το πώς πρέπει να αντιδράσουν οι μαθητές τη στιγμή του σεισμού, ο ΟΑΣΠ αναφέρει τα εξής: Καλύπτονται αμέσως κάτω από τα θρανία τους κρατώντας με το χέρι τους το πόδι του θρανίου, εάν την ώρα του σεισμού βρίσκονται μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, προφυλάσσονται κατάλληλα ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται την ώρα του σεισμού. Παραμένουν στον αύλειο χώρο μακριά από τις όψεις του κτιρίου, εάν βρίσκονται στο προαύλιο κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το