Οικονομία

Ασφυξία στις τράπεζες από την έλλειψη ρευστότητας

102802-0.asdfszvrfe.17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002

Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων ζητούσαν επίμονα τις προηγούμενες ημέρες να καταθέσουν χρήματα που έχουν συσσωρεύσει στα ταμεία τους, ενώ χθες περισσότερα υποκαταστήματα άνοιξαν, ώστε να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους συνταξιούχους αλλά και να κάνουν δεκτές άλλες συναλλαγές, όπως καταθέσεις, αιτήσεις έκδοσης νέων χρεωστικών καρτών.

Κορυφαίες τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι αν το όριο ρευστότητας υποχωρήσει κάτω από το όριο ασφαλείας των 500 εκατ. ευρώ, το ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών θα αναθεωρηθεί. Σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «αναπνέει» μέσω Ευρωσυστήματος από το οποίο έχει λάβει σωρευτικά περίπου 130 δισ. ευρώ.

Τα τρία σενάρια για τον ELA που θα εξετάσει το Δ.Σ. την Δευτέρα είναι να κρατήσει τον ΕLA στα υφιστάμενα επίπεδα (μεταξύ 89-90 δισ. ευρώ) που είναι το καλό σενάριο, να απαιτήσει την επιστροφή των κεφαλαίων ρευστότητας, που είναι το «εφιαλτικό» σενάριο, ή να αυξήσει τον ΕLA, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, και να δώσει επιπλέον ρευστότητα, που είναι και το ιδανικό.

Αυτή τη στιγμή τα μετρητά που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλήψεις έχουν περιοριστεί στα περίπου 80 εκατ. ευρώ ημερησίως (ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών) ενώ σε αρκετά ΑΤΜ, ελλείψει χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ, το ημερήσιο όριο αναλήψεων έχει κατεβεί πρακτικά στα 50 ευρώ.

Παράλληλα, ε τις τράπεζες κλειστές τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους και περνάει σε δεύτερη μοίρα η τακτοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχτεί η ρευστότητα τις τελευταίες ημέρες, εκτός από τις επιπτώσεις στην αγορά, οδηγεί σε οριακές καταστάσεις τα αποθεματικά του κράτους, τα οποία κινούνται πλέον κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων μάλιστα θα δαπανηθεί για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Η κατάσταση στον προϋπολογισμό είναι απελπιστική, με τις εισπράξεις στα έσοδα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα η τρύπα -μόνο στις φορολογικές εισπράξεις- να διευρύνεται πέρα από τα 2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του έτους, από 1,750 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο.

♦ Ολόκληρο το ρεπορτάζ των Α. Σπηλιώτη και Μ. Χριστοδούλου στις σελ. 18, της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το