Κατηγορίες: Ελλάδα

Οι διορθώσεις στο Ασφαλιστικό που πρότεινε η κυβέρνηση

Δέσμη διορθωτικών παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό σε τέσσερις πυλώνες για νέους, ανέργους, «μπλοκάκια» και μεσαία εισοδήματα παρουσίασαν χθες στους επιστημονικούς φορείς της χώρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό, καθώς ανοίγει και το δύσκολο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η κυβέρνηση προχωρεί σε βελτιωτικές κινήσεις του νομοσχεδίου που έχει παρουσιάσει, για να ελαφρύνει την επιβάρυνση σε κατηγορίες ασφαλισμένων.

Το συγκρουσιακό κλίμα πάντως δεν εκτονώθηκε χθες, αφού οι επιστημονικοί φορείς απαντούν με συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και τηρούν στάση αναμονής για την εξειδίκευση των προτάσεων από επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε χθες στον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή, και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει:

1. Μεταβατική περίοδο με χαμηλότερα ασφάλιστρα για την πρώτη 5ετία άσκησης επαγγέλματος. Για τα δύο πρώτα χρόνια η εισφορά για κύρια σύνταξη θα είναι στο 14% (αντί 20%) και τα επόμενα τρία στο 17%. Από τον 6ο χρόνο η εισφορά θα φτάνει στο 20%.

Ταυτόχρονα, ως βάση υπολογισμού θα λαμβάνεται το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 468 ευρώ μηνιαίως αντί για 586. Ο νέος επαγγελματίας θα πληρώνει τα πρώτα δύο χρόνια 787 ευρώ ετησίως μόνο για σύνταξη και τα επόμενα τρία από 956 ευρώ τον χρόνο.

Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (390 ευρώ τον χρόνο στο κατώτατο κλιμάκιο), 4% για εφάπαξ (όσοι κλάδοι έχουν βοήθημα) και 7,5% για επικουρική.

2. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις. Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου, στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα όσοι δηλώνουν κάτω από 30.000 ευρώ εισόδημα. Εξετάζεται να προβλεφθεί «κόφτης» στην εισοδηματική κατηγορία 12.000-30.000 ευρώ. Ο τρόπος υπολογισμού θα οριστικοποιηθεί σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει σύνδεση του «κόφτη» με το ύψος της εισφοράς που πληρώνουν σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι.

3. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

4. Εισφορά 6,67% αντί για 20% για τα «μπλοκάκια» με ειδικά κριτήρια (αντίστοιχα με όσα ισχύουν για τη φορολογία). Το υπόλοιπο της εισφοράς (13,33%) θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Εμπειρογνώμονες των επιστημονικών φορέων τόνιζαν χθες πως οι προτάσεις για αποκλιμάκωση αφορούν μόνο το 20% της εισφοράς για κύρια σύνταξη, ενώ ζητούμενο είναι η συνολική επιβάρυνση του επαγγελματία.

Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαιναν τα «κενά» που υπάρχουν στην πρόταση για τα «μπλοκάκια» και τους ανέργους, τα οποία χρήζουν τεχνικών διευκρινίσεων.

Ειδικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να ανοίξει ζήτημα κάλυψης των ασφαλισμένων για παροχές ασθενείας και ενίσχυσής τους από τον ΟΑΕΔ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για μη μείωση των συντάξεων, θέσπιση ίδιων κανόνων για όλους και περισσότερα βάρη σε αυτούς που έχουν. Ο ίδιος δήλωσε πως κερδισμένοι από το σχέδιο είναι -σε εισφορές και συντάξεις- όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Αντιδράσεις
Οι επιστημονικοί φορείς, ωστόσο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους περιμένοντας και τις διευκρινήσεις επί των λεπτομερειών του κυβερνητικού σχεδίου, αφού οι παρεμβάσεις που εξετάζονται δεν ανατρέπουν τον πυρήνα της προωθούμενης μεταρρύθμισης.

«Επειδή οι μηχανικοί δεν είναι φίλοι της ασάφειας, δημιουργικής ή μη, περιμένουμε συγκεκριμένες λύσεις. Μέχρι τότε συνεχίζουμε τον αγώνα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, ενώ ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρής, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πλήρως αναξιόπιστο» και «μη βιώσιμο».

Οι δικηγόροι συνεχίζουν την αποχή τους, ενώ και οι γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε συντονισμό και με άλλες κοινωνικές ομάδες σε όλη τη χώρα.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νέα φωτιά στον ΧΥΤΑ Βόλου – Φωτιά σε σπίτι στην Ευξεινούπολη

Νέα φωτιά ξέσπασε στον ΧΥΤΑ Βόλου πριν λίγη ώρα. Στο σημείο μετέβησαν τρία οχήματα της…

16 Μαρτίου 2024

Ανήλικοι εγκλωβίστηκαν στην κοίτη του Ιλισσού ύστερα από ξαφνική μπόρα

Περιπέτεια για παρέα ανηλίκων το απόγευμα του Σαββάτου (16/3) στον Ιλισσό ποταμό, στην Αττική, λόγω…

16 Μαρτίου 2024

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Πήγε να βγάλει σέλφι, λέει ο παππούς του 15χρονου

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Αλεξανδρούπολης από την είδηση του θανάτου του 15χρονου Γιάννη, που…

16 Μαρτίου 2024

Ανήλικοι εγκλωβίστηκαν στην κοίτη του Ιλισσού ύστερα από ξαφνική μπόρα

Περιπέτεια για παρέα ανηλίκων το απόγευμα του Σαββάτου (16/3) στον Ιλισσό ποταμό, στην Αττική, λόγω…

16 Μαρτίου 2024

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 22 Μαρτίου

Κατά την περίοδο 19 έως 22 Μαρτίου, θα καταβληθούν 90.223.745 ευρώ σε 96.786 δικαιούχους, στο…

16 Μαρτίου 2024

Crow: Aντιδράσεις από τους θαυμαστές για το πρώτο τρέιλερ της ταινίας

Το ριμέικ του «Crow» έλαβε αρνητικές αντιδράσεις, μετά την κυκλοφορία του πρώτου επίσημου τρέιλερ. Ο…

16 Μαρτίου 2024