Τοπικά

Ασφαλιστικές εισφορές και έλλειψη ρευστότητας τα κύρια προβλήματα των επιχειρήσεων και στη Μαγνησία

Η επικείμενη ψήφιση της νέας επιμελητηριακής νομοθεσίας, στο πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον της τελευταίας οχταετίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της πρώτης ημέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιείται από χθες στο Βόλο, με την φιλοξενία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Στις εργασίες συμμετέχουν εκπρόσωποι και από τα 59 Επιμελητήρια όλης της χώρας, που έστρεψαν τα βέλη τους κατά της κυβερνητικής πολιτικής που απαξιώνει τον επιμελητηριακό θεσμό, όπως τονίστηκε από βήματος από την πλειοψηφία των επιμελητηριακών παραγόντων, που όπως τόνισαν ένα μήνα πριν τις εκλογές δεν γνωρίζουν καν τον τρόπο που θα ψηφίσουν στις επιμελητηριακές εκλογές της 9ης Δεκεμβρίου.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν τις 15 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στην Συνέλευση, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Γενική Συνέλευση που λαμβάνει χώρα εδώ στην Μαγνησία στην ουσία έχει στόχο να καταθέσει τις προτάσεις της όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά σε όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, ώστε επιτέλους να εφαρμοστεί το κατάλληλο οικονομικό πρόγραμμα για να επανέρθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσει η πολιτική της υπερφορολόγησης διότι η χώρα μας αυτή την στιγμή έχει από τους υψηλότερους συντελεστές στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Πρέπει οπωσδήποτε να δούμε το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, που πραγματικά λειτουργούν ως εμπόδιο στην μείωση της ανεργίας που είναι και το ζητούμενο, να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν, ώστε τόσο το τραπεζικό σύστημα, αλλά και γενικότερα η ρευστότητα στην αγορά να επανέρθει για να μπούμε στον νέο αναπτυξιακό κύκλο, αλλά και στο τέλος της μνημονιακής επιτροπείας το ταχύτερο δυνατόν».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, δήλωσε: «Καλό θα είναι να κατανοήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα επιμελητήρια ότι θα πρέπει να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλουν σήμερα οι επαγγελματίες για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι. Τα τελευταία χρόνια εμείς το κάνουμε με μεγάλη επιτυχία στηρίζουμε με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο τις τοπικές επιχειρήσεις, γιατί πραγματικά η Μαγνησία τα τελευταία χρόνια βάλλεται από υψηλούς δείκτες της ανεργίας. Ξέρετε ότι η ανεργία αυτή την στιγμή μαστίζει την περιοχή μας, έχουν απομακρυνθεί πολλές μεγάλες επιχειρήσεις από την ΒΙΠΕ και όχι μόνο, αλλάζει η παραγωγική υφή της περιοχής, από βιομηχανική σε τουριστική. Θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά, και να δούμε πώς θα σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για μία τόσο εξαιρετικά όμορφη περιοχή, όπως είναι η Μαγνησία.
Το νούμερο ένα ζητούμενο για μας είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η αγορά είναι παγωμένη και οπωσδήποτε θα πρέπει να βρει λύση η κυβέρνηση για το πώς θα λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας. Ξέρετε πολύ καλά ότι το τραπεζικό σύστημα είναι κλειστό κι επομένως και ευελπιστούμε ότι σύντομα κάτι θα αλλάξει με την τρίτη αξιολόγηση, διότι αυτή την στιγμή η αγορά είναι στο σημείο μηδέν.

Παράλληλα, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΚΕΕ Ελλάδος.
Αύριο, Σάββατο 4 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται η παρουσία της Υφυπ. Οικονομικών κ. Κατερίνας Παπανάτσιου, τοπικών Αρχών και του επιχειρηματικού κόσμου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος θα μιλήσει για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και για τα κίνητρα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το