Ελλάδα

ΆΡΣΙΣ: Μένουν χωρίς στέγη κακοποιημένα παιδιά

Xωρίς στέγη κινδυνεύουν να μείνουν κακοποιημένα παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα, αφού ο μοναδικός ξενώνας επείγουσας φιλοξενίας παιδιών στην περιοχή, «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, δεν έχει λάβει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για το κόστος λειτουργίας του από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, «εδώ και περίπου ένα μήνα, παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης έχουν εγκαταλειφθεί ή οι γονείς τους αδυνατούν να τα φροντίσουν, παραμένουν στο σπίτι τους ή σε δημόσια νοσοκομεία, αν και είναι επείγουσα ανάγκη η μεταφορά τους σε ασφαλές περιβάλλον».

Κατά την ΑΡΣΙΣ, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν έχει δώσει καμία σαφή απάντηση για το κόστος λειτουργίας για το 2019 του ξενώνα, τη στιγμή που ο φετινός προϋπολογισμός λειτουργίας του ξενώνα ανέρχεται σε 265.000 ευρώ κι έχει δεσμευθεί ποσό μόλις 32.700 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται οκτώ αιτήματα για μεταφορά 15 παιδιών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα στον ξενώνα, ενώ υποβάλλονται καθημερινά νέα αιτήματα στην κοινωνική υπηρεσία του ξενώνα.

Φιλοξενεί 15 παιδιά
Στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» φιλοξενούνται σήμερα 15 παιδιά, άλλα έντεκα έχουν επιστρέψει στην οικογένειά τους, αλλά ο ξενώνας έχει με δικαστικές αποφάσεις την επιμέλεια και τη φροντίδα τους, δύο παιδιά βρίσκονται σε πρόγραμμα ένταξης υπό την εποπτεία του επιστημονικού προσωπικού της ΑΡΣΙΣ–Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, ενώ πολλά ακόμα υποστηρίζονται στη διαδικασία αυτονόμησής τους.

Τα παιδιά του ξενώνα είναι κατά κανόνα Ελληνόπουλα, από 5 έως 17 ετών, ο μέσος χρόνος παραμονής τους στη δομή είναι τα τρία χρόνια, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που έχουν μείνει στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» επί επτά χρόνια. Το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» λειτουργεί από το 2007 και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού, μέρους του κόστους θέρμανσης, του κόστους της ΔΕΗ και των τηλεπικοινωνιών.

Για τις υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες του ο ξενώνας υποστηρίζεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω δωρεών και χορηγιών σε είδος και χρήματα. Στον ξενώνα εργάζονται δώδεκα άνθρωποι, με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης και το κενό στη μισθοδοσία τους καθώς και στις ασφαλιστικές τους εισφορές αγγίζει τους οκτώ μήνες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το