Ελλάδα

Αρση lockdown: Τα τρία σενάρια για τον Ιανουάριο – Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Και μετά τις 7 Ιανουαρίου αναμένεται να παραταθεί το lockdown στη χώρα μας, καθώς πληροφορίες του ethnos.gr σημειώνουν ότι οι περισσότεροι ειδικοί της επιτροπής δεν θέλουν να ακούσουν για άνοιγμα της χώρας αμέσως μετά τις γιορτές. Άλλωστε θεωρούν βέβαιο ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα αυξηθούν και πάλι λόγω των επαφών που θα υπάρξουν τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και παρά τα αυστηρά μέτρα.

Για άνοιγμα των σχολείων ούτε λόγος κοντά στις 7 Ιανουαρίου – περιγράφουν πηγές στο ethnos.gr, καθώς δεν θα έχουν φανεί ακόμη ξεκάθαρα τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις νέες μολύνσεις της Πρωτοχρονιάς. Άλλωστε, οι ειδικοί της επιτροπής αναμένεται να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνεδρίαση για το θέμα της εκπαίδευσης λίγο πριν τη αλλαγή του χρόνου, δηλαδή στις 28 και 29 Δεκεμβρίου ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου, οπότε και θα έχουν μία κάπως καλύτερη εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

Τα τρία σενάρια
Παρότι καταγράφεται σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις περισσότερες περιοχές της χώρας εξαιτίας του lockdown, η πίεση στα νοσοκομεία και ειδικά στις ΜΕΘ συνεχίζεται, με αποτέλεσμα και τα κυβερνητικά στελέχη να είναι αρνητικά στην πιθανή άρση των μέτρων στις 7 Ιανουαρίου, περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr. Τρία είναι τα σενάρια που επεξεργάζονται ειδικοί και κυβερνητικοί παράγοντες σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr.

Σενάριο 1ο: Μεγάλο μέρος των ειδικών εισηγείται να παραταθεί το lockdown για όλο τον Ιανουάριο και την τελευταία εβδομάδα του μήνα να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση. Στις 20 Ιανουαρίου δηλαδή να επανεξετασθούν τα δεδομένα και να ληφθούν νέες αποφάσεις. Πρόκειται για ένα από τα βασικά σενάρια που υπάρχουν σήμερα στην κυβέρνηση.

Σενάριο 2ο: Άλλες εισηγήσεις που φθάνουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζουν πηγές του ethnos.gr, είναι να διατηρηθεί το lockdown σταθερά για όλο τον Ιανουάριο και να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των μέτρων το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ένα διάστημα που εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιασθεί και ένας ικανοποιητικός αριθμός ηλικιωμένων πολιτών οπότε και θα μειωθούν οι κίνδυνοι για δραματική αύξηση των θανάτων.

Στην περίπτωση αυτή θα αρχίζουν να ανοίγουν σταδιακά κοντά στις 15 Φεβρουαρίου και τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να μπορέσει έστω με καθυστέρηση να ανασάνει η αγορά.

Σενάριο 3ο: Tο τρίτο σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι των κυβερνητικών στελεχών είναι να ανοίξει σιγά σιγά η χώρα με άρση κάποιων περιορισμών περί τα μέσα Ιανουαρίου και όπου υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, να επιβάλλεται τοπικό lockdown.

Όλες αυτές οι σκέψεις βέβαια τόσο των ειδικών όσο και των κυβερνητικών στελεχών, μπορεί να αλλάξουν άρδην στην περίπτωση κατά την οποία μετά τις γιορτές καταγραφεί νέα εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω συναθροίσεων σε ρεβεγιόν.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως έχει διαμηνύσει και ο Νίκος Χαρδαλιάς θα εφαρμοσθεί 3ο lockdown με πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το