Ελλάδα

Αρση lockdown: Αποφάσεις για λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη και μετακινήσεις

Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με κύρια θέματα το άνοιγμα των καταστημάτων στις τρεις περιοχές που παραμένουν κλειστά και μετά τις 5 Απριλίου, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, ενώ πιθανότατα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να «ανοίξουν» οι διαδημοτικές μετακινήσεις με αυτοκίνητα και τις καθημερινές.

Σημειώνεται πως τα καταστήματα σε όλη την υπόλοιπη χώρα εκτός από τις 3 προαναφερθείσες περιοχές, έχουν ανοίξει με αυστηρούς περιορισμούς, προκειμένου να τονωθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου, ο οποίος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως τα καταστήματα άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα μόνο με ραντεβού ενώ η μετακίνηση των πολιτών στα καταστήματα επιτρέπεται με αποστολή SMS στο 13032, το οποίο ισχύει για τρεις ώρες και επιτρέπεται να σταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Στην απόφαση της κυβέρνησης – έπειτα από την εισήγηση των ειδικών – να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, οι καταστηματάρχες των τριών περιοχών ξεσηκώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα και σήμερα αναμένουν τις αποφάσεις των ειδικών για το αν θα μπορέσουν να ανοίξουν άμεσα ή αν ο αποκλεισμός τους θα παραταθεί.

Στο τραπέζι οι διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Ενα ακόμα ζήτημα που πιθανότατα θα εξετάσουν σήμερα Παρασκευή οι ειδικοί είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις με οχήματα και τις καθημερινές. Οι ειδικοί είχαν ξεκαθαρίσει πως το «άνοιγμα» των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα αποκλειστικά για άσκηση, ξεκίνησε πιλοτικά -με αποστολή SMS 6 στο 13033- και ήταν αυτό που θα έκρινε εάν το μέτρο θα ίσχυε και τις καθημερινές.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στο Star άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, όπως ισχύουν τα Σαββατοκύριακα, και τις καθημερινές. « Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπου δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού…Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές», είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαριστεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους, δεν αναμένεται να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις για το αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, καθώς οι αποφάσεις θα παρθούν την τελευταία στιγμή και με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

Αποφάσεις για εμβόλιο AstraZeneca
Τελικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις περιπτώσεις παρενεργειών με θρομβώσεις που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη και έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αναμένεται να υπάρξει ηλικιακός περιορισμός και το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών. Πάντως προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με το τι θα γίνονται οι δόσεις που δεν διατίθενται στους πολίτες από ακυρώσεις ραντεβού.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το