Τοπικά

Αρωματικά φαρμακευτικά βότανα στο Ανοιχτό Χωριό του Αγ. Λαυρεντίου

Ένα αλλιώτικο και πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο υπόσχονται οι εκδηλώσεις του «Ανοιχτού Χωριού», αφιερωμένες στα αρωματικά φαρμακευτικά βότανα, που θα πραγματοποιηθούν στον Άγιο Λαυρέντιο στις 13-14 Ιουλίου.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ΒοτανΑγορά, με φυτά για τον αρωματόκηπό σας, αποξηραμένα βότανα και μια σειρά προϊόντων, από αφεψήματα και αιθέρια έλαια έως γλυκά, παραφάρμακα και προϊόντα περιποίησης, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με πολύ παιχνίδι και δώρα εκπλήξεις με βότανα, βοτανολογικό περίπατο στη διαδρομή Αγ. Λαυρεντίου – Δράκειας και βιωματικά σεμινάρια στη Δράκεια, εσπερίδα με θέμα «Πήλιο: πολυφάρμακον όρος και σύγχρονες προοπτικές», με στόχο την παρουσίαση των δυνατοτήτων καλλιέργειας και μεταποίησης των αρωματικών, φαρμακευτικών βοτάνων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, βοτανολογικό περίπατο στον Άγιο Λαυρέντιο, με τους ερευνητές-ομιλητές της εσπερίδας και βέβαια «Αρωματικά-ευεργετικά μαγειρέματα: Τα μαγαζιά του χωριού, εμπνευσμένα από το βιβλίο «Με… Νου, Αρωματόκηπος και Ευεξία: Ανακαλύπτοντας μυστικά των βοτάνων», με προσωπικές πινελιές και με πολύ μεράκι, μαγειρεύουν ειδικά εδέσματα. Μπορείτε να βρείτε το μενού των καταστημάτων στη διεύθυνση http://www.openvillage.gr/aromatika2019.html. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν το μεσημέρι της Κυριακής με τους ήχους των πανηγυριών, με νταούλι και ζουρνάδες. Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.openvillage.gr.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων: Σάββατο 13 Ιουλίου: 9.00-13.30, βοτανολογικός περίπατος και βιωματικά σεμινάρια στη Δράκεια στον Βοτανόκηπο και στα Εργαστήριά της ChironKentauros, 18.00-22.00, ΒοτανΑγορά, αρωματικά φαρμακευτικά βότανα και προϊόντα μεταποίησής τους, κεντρική πλατεία, 18.30 – 21.30, εσπερίδα «Πήλιο: Πολυφάρμακον όρος και σύγχρονες προοπτικές», Στρατώνας, σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, 21.00, αρωματικά-ευεργετικά μαγειρέματα, τα καταστήματα του χωριού μαγειρεύουν εδέσματα με αρωματικά βότανα. Εμπνευσμένα από το βιβλίο «Με… Νου, Αρωματόκηπος και Ευεξία: Ανακαλύπτοντας μυστικά των βοτάνων» των Στικούδη Μ., Μαλούπα Ε., Λάζαρη Δ. και Κρίγκα Ν., εκδόσεις Πατάκη.
Κυριακή 14 Ιουλίου: 10.00-14.00, ΒοτανΑγορά, αρωματικά φαρμακευτικά βότανα και προϊόντα μεταποίησής τους, κεντρική πλατεία, 11.00, περίπατος στη φύση για ενήλικες «Ανακαλύπτουμε τα βότανα της περιοχής» μαζί με τους ερευνητές, 11.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά: «Ανακαλύπτω και μαθαίνω για τα βότανα του Πηλίου» με τη Μαρία Ζαφειρίου-Nature Experience, 13.00, αρωματικά-ευεργετικά μαγειρέματα, τα καταστήματα του χωριού μαγειρεύουν εδέσματα με αρωματικά βότανα. Εμπνευσμένα από το βιβλίο «Με… Νου, Αρωματόκηπος και Ευεξία: ανακαλύπτοντας μυστικά των βοτάνων» των Στικούδη Μ., Μαλούπα Ε., Λάζαρη Δ. και Κρίγκα Ν., εκδόσεις Πατάκη, 14.00, με νταούλι και ζουρνά, στους ήχους των πανηγυριών με πηλιορείτικους ζουρνάδες από τους: Βαγγέλη Μπαντελά (ζουρνά), Ιάκωβο Μπαδιανούδη (ζουρνά), Γιάννη Καραμανιώλα (νταούλι), κεντρική πλατεία και Σταθμός.

Πρόγραμμα εσπερίδας
Το Σάββατο 13 Ιουλίου, στις 19.00, στον Στρατώνα, πραγματοποιείται η εσπερίδα με τίτλο «Πήλιο: πολυφάρμακον όρος και σύγχρονες προοπτικές».
Το πρόγραμμα : 18.30-19.00, προσέλευση – χαιρετισμοί, 19.00-19.20, Πλούτος και μοναδικότητα ελληνικής χλωρίδας: Δυνατότητες αξιοποίησης των αυτοφυών ειδών του Πηλίου, δρ Νίκος Κρίγκας, δόκιμος ερευνητής, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, 19.20-19.40, Προστασία-διατήρηση και αειφορική αξιοποίηση της ελληνικής χλωρίδας στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων: Ο δρόμος για μοναδικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, δρ Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, 19.40-20.00, Ο ρόλος της πρώτης ύλης στην ποιότητα των μεταποιημένων προϊόντων ελληνικών αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών, δρ Διαμάντω Λάζαρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, 20.00-20.20, Τα συν της ανάπτυξης στην επιχειρηματικότητα, δρ. Ανδρέας Οικονόμου, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας ΑΣΠΑΙΤΕ, αντιπρόεδρος Λαϊκού Πανεπιστημίου ΚΑΛΟ, 20.20-20.40, Ενισχύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για τον κλάδο των αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών, Κώστας Παπάζογλου, γεωπόνος σύμβουλος, MSc Περιβαλλοντική Διαχείριση, ιδρυτής του grizo&prasino επιχείρηση παραγωγής βοτανικών προϊόντων και εμπειριών, 20.40-21.00, Herbal medicine in practice – a modern perspective, Paul Hambly & Kirsten Hartvig, British medical herbalists, National Institute of Medical Herbalists (NIMH), UK, 21.00-21.30, ερωτήσεις – συζήτηση.
Η εσπερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το