Τοπικά

Αρώματα και γεύσεις από την παράδοση για τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

1

Στα μυστικά της παραδοσιακής υγιεινής διατροφής μυήθηκαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα: «Αρώματα και γεύσεις από την παράδοση». Τα παιδιά μπήκαν στα εργαστήρια και μύρισαν,δοκίμασαν,δημιούργησαν παραδοσιακά τρόφιμα, γλυκά και λιχουδιές με καθαρά παραδοσιακό τρόπο και με βάση τις τελευταίες αντιλήψεις περί ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες χαρακτήρισαν μοναδική εμπειρία τη διαδικασία να πλάσουν οι ίδιοι παραδοσιακά κουλουράκια, να ετοιμάσουν ζύμη τραχανά και να «δέσουν» το σιρόπι.

2

Οι μαθητές επισκέφθηκαν τους συνεταιρισμούς: «Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαλμάδα» στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης και «Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμωτού Κυψέλης» στο Καλαμωτό Θεσσαλονίκης. Εκεί ενημερώθηκαν για τον τρόπο παρασκευής των τροφίμων, τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών συγκράτησης τόσο των γεύσεων και των αρωμάτων, όσο και των θρεπτικών στοιχείων κατά τη διάρκεια παρασκευής και συντήρησης. Ενημερώθηκαν επίσης και για τις μεθόδους εφαρμογής νέων τεχνολογιών χωρίς να αλλοιώνονται οι παραδοσιακές συνταγές και το τελικό γευστικό και υγιεινό αποτέλεσμα. Επίσης ενημερώθηκαν για το θέμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας και των δρόμων ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών μέσω των συνεταιρισμών.

Αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία των παραπάνω συνεταιρισμών με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο προσδίδει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και αναγνώρισης τέτοιων πρωτοβουλιών επιχειρηματικότητας αλλά και προσαρμογής τους στα νέα ανταγωνιστικά περιβάλλοντα.

3

Τέλος οι μαθητές δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαίας Καλίνδοιας στο Καλαμωτό, όπου μπόρεσαν να δουν απολιθώματα από ελέφαντα, ιπποπόταμο και άλλους προϊστορικούς οργανισμούς.

Το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Αρώματα και γεύσεις από την παράδοση» επιμελούνται οι καθηγήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Φατσή Μαρία και Χατζή Χαριτίνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το